Könnyen eladósodhat Manning

Másodszor is börtönbe került a bírói intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt Chelsea (­korábban: Bradley) Manning, az amerikai hírszerzés egykori elemzője, amiért megtagadta a tanúskodást a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyé­ben folyó vizsgálatban.

2019. 05. 18. 15:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hete helyezték szabadlábra a férfiból nővé operált egykori katonatisztet, a WikiLeaksnek több százezer titkos dokumentumot kiszivárogtató Chelsea Manninget, egy minapi bírói döntés értelmében azonban az amerikai hírszerzés egykori elemzője újra rács mögé került. Manningnek azért kell visszatérnie a börtönbe, mert továbbra sem hajlandó tanúskodni a Wiki­Leaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyében folyó vizsgálatban, ezzel pedig komoly akadályokat gördít a nyomozók elé.

Anthony Trenga, a Virginia állambeli Alexandria körzeti bírája csütörtöki döntésében éppen ­emiatt nem érte be azzal, hogy börtönbüntetést ró ki Manningre: a bíró azt is kimondta, hogy 30 nap után naponta 500 dollárt (140 ezer forint), 60 nap után pedig naponta 1000 dollárt (280 ezer forint) kell fizetnie büntetésként mindaddig, amíg nem tesz eleget az idézésnek, írta a CNN amerikai hírtelevízió. Thomas Traxler, az ügyész asszisztense a sajtónak azt nyilatkozta, ­Manning kezében van a kulcs a börtön ajtójához, ugyanakkor azt is világossá tette, hogy inkább éhen hal, mint hogy tanúskodjon.

Az egykori hírszerző nem hajlandó tanúskodni
Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

A 31 éves Manninget ezt megelő­zően március elején küldték rács mögé, ahol közel két hónapot töltött. Múlt heti szabadulása után elküldte a bíróságnak a nyolcoldalas állásfoglalását, amelyben hangsúlyozta, hogy szóba se jöhet az együttműködés a vádesküdtszékkel, mert ha ezt megtenné, sutba dobná elveit, vívmányait, azt, amiért áldozatokat hozott, és lerombolná saját tekintélyét, amelyre hosszú idő alatt tett szert. „Ez nyilvánvaló képtelenség” – írta. Ügyvédei szintén egyértelművé tették, hogy Manningnek nem áll szándékában tanúskodni.

Manning korábban már hét évet töltött a rács mögött, mert 2010-ben több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot, közöttük 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a Wiki­Leaksnek, jelentős zavart keltve az Egyesült Államokban. A volt katonatisztet végül 2012 májusában tartóztatták le, majd 35 év börtönre ítélték kémkedés miatt. Büntetésének letöltését a Kansas állambeli Fort Leavenworthben működő férfibörtönben kezdte meg, akkor még férfiként, azonban már fogva tartása elején éhségsztrájkba fogott, hogy elérje: az amerikai hadsereg engedélyezze a nemi átalakító műtétjét. Az orvosi beavatkozásra végül 2016-ban került sor, a hatóságok azonban ennek ellenére sem voltak hajlandók áthelyezni Manninget egy női börtönbe. A drámának – ideiglenesen – végül a 2017-ben leköszönő Barack Obama vetett véget, az akkori elnök ugyanis egyik utolsó intézkedéseként kegyelemben részesítette Manninget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.