London betiltaná az orosz médiumot

Az oroszok által terjesztett álhírekre és a média manipulációjára hívta fel a figyelmet tegnap Jeremy Hunt brit külügyminiszter Etiópiában a sajtószabadság világnapja alkalmából. A két ország médiumai között feszült a viszony: a brit médiahatóság az RT csatorna betiltásával fenyegetőzik, miközben az oroszok többször is figyelmeztették a BBC-t, ne terjesszen álhíreket Oroszországról és a Szíriában történt eseményekről.

Zetelaki Réka
2019. 05. 03. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etiópiába látogatott tegnap Jeremy Hunt brit külügyminiszter, ahol a sajtószabadság világnapja alkalmából újabb támadást indított az álhírek ellen. Hunt az utóbbi időben már többször kardoskodott az újságírók és a média szabadsága mellett, s most elsősorban Oroszországot vette célba. „Lehangoló, hogy Oroszország külpolitikájának célja az elmúlt évtizedben az volt, hogy zavart keltsen, megosztottságot szítson és megingassa a törékeny demokráciákat” – idézi a külügyminiszter beszédét a The Guardian brit lap előzetese. – „A csatornák, mint az RT, ismertebb nevén a Russia Today, el akarják hitetni nézőikkel, hogy az igazság relatív, és a tények mindig megfelelnek a Kreml hivatalos narratívájának” – idézték az Addisz-Abebába látogató tárcavezetőt, aki szerint az orosz állami hírcsatorna a „félretájékoztatás fegyvere”.

Hunt azt követően szólalt fel az RT ellen, hogy a brit médiahatóság több ponton is megállapította: az orosz csatorna megsértette a médiaszabályozást. A hatóság szerint a félretájékoztatások a tavalyi vegyi fegyveres támadással kapcsolatban történtek, amely a brit Salisburyben érte Szergej Szkripal egykori orosz–brit kettős ügynököt és lányát, Juliját. Hunt szerint „az orosz állam tavaly vegyi fegyveres támadást hajtott végre, majd a Kreml több mint negyvenféle magyarázattal állt elő”. A külügyminiszter állítása szerint a legjobb védelmet a hazugsággal szemben a független, megbízható híroldalak jelentik, bár az oroszok éppen a brit médiumok szavahihetőségét vonják kétségbe.

Melyik fővárosból indul a félretájékoztatás?
Fotó: REUTERS/Gleb Garanich

A brit médiahatóság, az OFCOM dönt majd arról, mekkora büntetést szab ki a csatornára, illetve hogy betiltja-e az orosz csatorna működését az Egyesült Királyságban – bár utóbbi az elemzők szerint valószínűtlen. Az orosz médiahatóság cserébe tavaly év végén szintén vizsgálatot indított a BBC brit hírcsatorna ellen. „Hosszú ideje késik már ez” – fogalmazott akkor Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Durva beavatkozással vádolta a brit kormányt, amely folyamatos ellenpropaganda-tevékenységet folytat az orosz médiával szemben, megpróbálja ellehetetleníteni és lejáratni annak újságíróit. „Ez a beavatkozás nem hagy más lehetőséget, mint hasonló lépéseket” – emelte ki, hozzátéve: már többször figyelmeztették a briteket. Az oroszok egyébként azzal vádolják a brit médiumot, hogy torzított módon tálalja az Oroszországban, illetve a Szíriában zajló eseményeket.

A két médiacsoport között egyébként hosszú ideje érezhető az ellentét: az angol nyelvű RT rendszeresen közöl olyan tényfeltáró cikkeket, amelyek többek között a BBC által közölt elferdített igazságokról vagy álhírekről igyekeznek lerántani a leplet. Ilyen volt például, amikor az orosz portál arról a vizsgálatról írt, amely szerint a BBC által megrendezettek voltak a tavalyi, a szíriai Dúmában történt vegyi fegyveres támadás képei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.