Modernizálás előtt állnak Rijádban

Kívülről nézve Szaúd-Arábia olyan sziklaszilárd monolit, amely nem tud változni. A legújabb felmérés azonban azt mutatja, a Mohammed bin Szalmán koronaherceg nevéhez köthető 2030-as víziót örömmel fogadják a fiatalok, és más életet képzelnek el maguknak, mint egykoron szüleik.

2019. 05. 02. 16:00
Majdooleen, who is among the first Saudi women allowed to drive in Saudi Arabia, refuels her car as she drives work in Riyadh, Saudi Arabia
Nemcsak a volánnál, de a munkahelyeken is nőhet a nők aránya Fotó: Faisal Nasser Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legsúlyosabb probléma a szaúdi fiatalok számára a megélhetési költségek emelkedése, a többség pedig az Egyesült Államokat ellenségnek gondolja, derül ki az Arab News szaúdi napilap által közölt felmérésből, amelyet az ASDA’A BCW dubaji kutatóintézet készített. A válaszadók szerint a vallás szerepe túlságosan nagy az országban, 66 százalékuk csökkenteni akarja a befolyást, és 79 százalék érzi úgy, hogy a vallásos intézmények reformra szorulnak. „A fiatalok, akik a szélsőségesség és a geopolitikai konfliktusok idején nőttek fel, belefáradtak abba, hogy a régiót háborúskodás jellemzi. Azt akarják, hogy vezetőik a gazdaságra koncentráljanak, és jobb minőségű oktatást és egészségügyet kaphassanak” – mondta a lapnak Sunil John, az intézet elnöke.

A sziklaszilárd Szaúd-Arábia imázsa is teljesen más, mint a valóság. Az Abdullah király uralkodását, az ezredforduló időszakát óvatos reformok és az olajra alapuló gazdaság lassú diverzifikálása jellemezte. Szalmán király és fia, a koronaherceg ezzel szemben óriási lendülettel alakítja át az országot. Ennek egyik nagyon látványos eleme a nők szerepének változása a hagyományosan férfiközpontú társadalomban. Az Egyesült Államokban nemrég foglalta el állomáshelyét Rima bint Bandar hercegnő szaúdi nagykövetként.

A választás egyáltalán nem meglepő, legfeljebb annyiban, hogy Szaúd-Arábia még soha nem nevezett ki nőt nagykövetnek sehová, ám a diplomata apja, Bandar bin Abdulaziz herceg 1983-tól 2005-ig volt Washingtonban nagykövet, nagyapja pedig Fajszal király volt. Tamader al-Rammah személyében egy nőt neveztek ki munkaügyi miniszter-helyettesnek, s a szaúdi tőzsde elnöke is egy nő, Sarah al-Suhaimi. A lépések tudatosan azt célozzák, hogy minél több nő vegye ki a részét a munkából az országban. Ma Szaúd-Arábiá­ban a munkahelyek 22 százalékát töltik be a nők, a 2030-as vízió a 30 százalékot célozza az említett időpontig.

Nemcsak a volánnál, de a munkahelyeken is nőhet a nők aránya
Fotó: Reuters

A nagy ívű tervezet Szaúd-Arábia teljes megújítására szolgál, amely a túlságosan is régimódi, olajalapú gazdaságot nyitná ki, ahogy az országot is jóval kevésbé óvatos reformokkal rázná fel. A Saudi Aramco a világ legjövedelmezőbb cége, ezt a koronaherceg tervei szerint egy olajvállalat helyett a világ első számú ipari konglomerátumává tennék, az eddigi elzárkózó politika helyett pedig befektetőket várnak a sivatagi királyságba. „Soha többé nem fogjuk engedni, hogy az ország sorsa a nyersanyagok árától függjön a külpiacokon” – áll Mohammed bin Szalmán herceg köszöntőjében a tervezet magyarázatában.

Az utalás egyértelműen az olajra vonatkozik, amelynek ára alapvetően határozta meg Szaúd-Arábia büdzséjét. Az 1932-ben alapított országban csak 1938-ban találták meg az olajat, onnantól a hetvenes évek elejéig jószerivel nem emelkedett 20 dollár fölé az olaj hordónkénti ára. 1999-től stabilan elindult felfelé az ár az energiaéhes Kína és India hatására, 2008. július 11-én 147,27 dollárt kértek egy hordó olajért, hogy innen bukjon hatalmasat, és 2009 februárjára 40 dollár alá essen az árfolyam. Szaúd-Arábia bevételeinek mintegy 80 százalékát jelentette akkoriban az olajipar, így a fluktuá­ció jelentős főfájást jelentett a gazdasági tervek készítőinek.

A harmincas években a külföldieket nem engedték be Rijádba, a nagykövetségek is a nyitottabb Dzsiddában voltak, ahová időnként átlátogatott Abdulaziz al-Szaúd államalapító király. A mostani tervek között szerepel egy teljesen új város, Neom felépítése az ország északnyugati részén, a Vörös-tenger partján, amelynek első fázisát 2025-re fejeznék be, s 2020-ra azt tervezik, hogy a jelenleg Dél-Amerikában rendezett Dakar-ralit Szaúd-Arábiában fogják lebonyolítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.