Salvini ellenszélben lavíroz

Az olasz kormány kiáll a migránsmentő hajókra vonatkozó rendelettervezete mellett, annak ellenére, hogy az ENSZ bírálta a tervet.

2019. 05. 21. 10:40
A migrant disembarks from a rescue ship Sea-Watch 3 as they arrive at the port of Catania
A dél-európai ország felé igyekvő bevándorlók száma jelentősen csökkent Fotó: Antonio Parrinello Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány kiáll a migránsmentő hajókra vonatkozó rendelettervezete mellett, annak ellenére, hogy az ENSZ bírálta a tervet, Róma bevándorláspolitikáját pedig már többedszer is a múlt év eleje óta.

Matteo Salvini belügyminiszter a múlt héten nyújtotta be az új rendelettervezetet, amely egyebek mellett az ő hatáskörébe utalná, hogy engedélyezi vagy közbiztonsági okokból megtiltja bármilyen hajó belépését az olasz felségvizekre, írta az MTI.

Pénzbüntetéssel fenyegeti azokat a civil szervezeteket, amelyek a máltai, az olasz vagy a líbiai hatóságok engedélye nélkül végeznek mentést a Földközi-tengeren.

Minden egyes bevándorló után, akit illegálisan akar behozni Olaszország területére valamely szervezet, akár 5500 eurós (1,8 millió forint) büntetést szabhatnának ki.

Az ENSZ május 15-i levelében azt írta: a tervezett intézkedés sérti a bevándorlók emberi ­jogait, több nemzetközi szerződést, és egy újabb politikai kísérlet a mentési műveletek büntethetővé tételére.

Olaszország és Líbia még két évvel ezelőtt kötött megállapodást, amelynek értelmében a líbiai hatóságok visszaveszik a migránsokat az olaszoktól. A döntést civil szervezetek, jogvédő csoportok és politikai szereplők is bírálták, azzal vádolva az olasz kormányt, hogy az örökös háborúba taszítja a védelemre szoruló afrikaiakat.

Líbia ugyanis továbbra is szörnyű állapotban van, a migránsokat szállító bűnbandák szabadon tevékenykednek, busás haszonra téve szert a csempészettel, sok esetben legalábbis hallgatólagos módon együttműködve a hatóságokkal és a jogvédőkkel.

A migránsmentő hajók jelenléte a tengeren azt eredményezte, hogy a csempészek – bízva a civilek hajóiban – olykor szándékosan a tengerbe dobták a migránsokat.

A becslések szerint jelenleg a Földközi-tengeren az illegális átkelést megkísérlők nagyjából két százaléka hal meg, ez tavaly 2262 bizonyítható halálesetet jelentett.

A dél-európai ország felé igyekvő bevándorlók száma jelentősen csökkent
Fotó: Reuters

Az olasz–líbiai megállapodás eredményeként az Olaszország felé igyekvő migránsok száma a harmadával csökkent. Egy évvel korábban, 2017-ben még 115 ezer ember ért illegálisan partot Olaszországban.

Tavaly már az összes afrikai migráns negyede tartott Olaszországba, míg több mint a felük Spanyolország felé vette az irányt. Ez azt jelzi, hogy az embercsempészek számára is problémát jelent az olasz szabályozás.

Líbiában tavaly nagyjából 670 ezer migráns várt arra, hogy eljuthasson Európába. Tavaly októberig bezárólag az olasz parti őrség 14 372 embert fordított vissza az olasz vizekről Líbiá­ba, ám arról nem tudni – épp a helyzet illegális volta következtében –, hányan tudtak valóban partra szállni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.