Új politikai erő hallatja hangját Európában

A szélesebb politikai együttműködés és az alkalmi szövetségek elengedhetetlenek lesznek a választók érdekeit szolgáló politikai célok eléréséhez, fogalmazott lapunknak Paolo Borchia, a jobboldali Liga kormánypárt európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje, utalva arra, hogy a Fideszen túl az Európai Néppárt más tagpártjaival is kapcsolatban állnak. A felmérések szerint a Liga toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat.

2019. 05. 20. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlás az egyik legnagyobb tétje és legfontosabb témája a hétvégén sorra kerülő európai parlamenti választásoknak – nyilatkozta lapunknak Paolo Borchia, a kisebbik olasz kormánypárt, a jobboldali Liga EP-képviselőjelöltje (képünkön). A Matteo Salvini belügyminiszterrel régóta szoros kapcsolatot ápoló politikus szerint noha a migrációs válság az uniós tagállamok szinte mindegyikében eltérő súllyal van jelen a közbeszédben, Olaszország földrajzi helyzetéből adódóan megtanulta a leckét a külső határok védelmére vonatkozóan. – A jövő Európájában ennek kulcsfontosságúnak kell lennie – nyomatékosította az észak-olaszországi Veronából származó politikus.

Észak-Olaszország egyébként különös figyelmet kap Matteo Salvini EP-választási kampányában, az sem véletlen, hogy a római kormány miniszterelnök-helyetteseként a Liga hagyományos politikai központjának számító Milánóban tartotta meg szombaton az európai szuverenista pártok erődemonstrációját. A nagygyűléssel kapcsolatban Paolo Borchia elmondta: a cél az volt, hogy felépítsenek és bemutassanak egy teljesen új európai pártcsaládot Salvini vezetésével, az Európai Népek és Nemzetek Szövetségét.

– Ez az összefogás egy lehetőség arra, hogy a szocialisták és az Európai Néppárt történelmi dominanciáját elbillentve végre új hangok is erőt képviseljenek az Európai Parlamentben – mondta.

A fiatal politikus egyébként közel tíz éve dolgozik politikai tanácsadóként Brüsszelben, és abban is kulcsszerepe volt, hogy a Liga 2014-ben a ­Marine Le Pen vezette Nemzetek és Szabadság Európája EP-frakció­jában találta meg a helyét.

– A ­Salvini által most újragondolt, a nemzetállamokra épülő pártcsalád szombaton megmutatta a nemzetközi együttműködés erejét, elkötelezett arcait, és egyúttal erős üzenetet küldött mindazoknak, akik azt gondolják, nem hozható változás az európai politikába – fogalmazott Borchia. Hozzátette, bíznak a magas részvételben a vasárnapi voksoláson, hiszen ettől is függ, hogy Olaszország mennyire tudja növelni befolyását Brüsszelben.

A 38 éves politikus méltatta a magyar–olasz kapcsolatokat, Salvini május eleji látogatására utalva pedig elmondta: megbízható partnerként tekintenek a magyar kormányra, amely erős támogatottságot tudhat maga mögött. Ez bizonyára nem független attól, hogy a magyar kormány minden nyomás ellenére kitart határozott álláspontja mellett, fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta, a magyar kormányon kívül az Európai Néppárt (EPP) más tagpártjaival is van kapcsolatuk. Ezek között említette a Janez Jansa vezette Szlovén Demokrata Pártot, de képviselői másokkal is egyeztettek már. Paolo Borchia ugyanis úgy véli, a szélesebb politikai együttműködés és az alkalmi szövetségek elengedhetetlenek lesznek a választók érdekeit szolgáló politikai célok eléréséhez. ­Salvini egyébként egy múlt pénteki sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy bár pártja nem kíván csatlakozni az EPP-hez, készek együttműködni a néppárttal – noha egy nappal korábban Angela Merkel német kancellár erre vonatkozóan minden lehetőséget kizárt.

Matteo Salvini Ligájának jelenleg 26 vagy annál több parlamenti helyet jósolnak a felmérések, azaz 2014-hez képest hússzal több képviselői hely juthat nekik az újjáalakuló Európai Parlamentben, ezzel pedig a Liga az egyik legnagyobb párt lesz a testületben. Olaszország összesen 73 képviselői helyre számíthat (ez azonban Nagy-Britannia unióból való kilépése után 76-ra növekszik). A dél-európai ország öt választókerületre oszlik: külön régióknak számítanak a szigetek, északnyugat, északkelet, közép és dél – a brexit után utóbbi három körzet küldhet plusz egy-egy képviselőt Brüsszelbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.