Fejlesztés a leszerelés árnyékában

Tegnap véget ért a kínai államfő kétnapos észak-koreai látogatása. A helyi sajtó jelentése szerint Hszi Csin-ping és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egyetértésre jutott arról, hogy a két ország kapcsolatai­nak erősítése segíti a regionális békét a jelenlegi súlyos és bonyolult nemzetközi helyzetben. Hszi dicsérte vendéglátói gazdaságfejlesztési erőfeszítéseit is, ám amerikai szakértők szerint nem a szan­kciók jelentik a legfőbb akadályt Észak-Korea gazdasági fejlődése előtt.

Magyar Nemzet
2019. 06. 22. 13:44
HSZI Csin-ping; KIM Dzsong Un
Hszi Csin-ping és Kim Dzsong Un Phenjanban. Megerősített együttműködés Fotó: Hszinhua Forrás: MTI/EPA/Hszinhua
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína konstruktív szerepet kíván betölteni a Koreai-félsziget atommentesítésében – jelentette ki Hszi Csin-ping (Xi Jin-ping) kínai elnök, amikor találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Hszi egy héttel azelőtt érkezett Phenjanba Kim meghívására, hogy a hó végén Oszakában a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján Donald Trump amerikai elnökkel találkozik majd.

Hszi Csin-ping és Kim Dzsong Un Phenjanban. Megerősített együttműködés
Fotó: MTI/EPA/Hszinhua

Az időzítés sokak szerint annak tulajdonítható, hogy Peking igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatát Észak-Koreá­val, hogy ebből előnyt kovácsolhasson magának az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokon. A kínai elnök a távirati iroda szerint hangsúlyozta: reméli, hogy Phenjan és Washington folytatja az egyeztetéseket, és további előrelépéseket is tesz. – Kína és Észak-Korea baráti viszonyát nem fogja megingatni a nemzetközi helyzet – emelte ki Hszi, akinek a személyében tizennégy éve most először látogatott kínai elnök Phenjanba.

Kim Dzsong Un arról beszélt: országa számos pozitív lépést tett az elmúlt évben, de nem kapott aktív választ az érintett féltől, utalva itt az Egyesült Államokra. Az észak-koreai vezető hangsúlyozta: szeretne türelmes maradni, és bízik abban, az Egyesült Államok hajlandó a kompromisszumra annak érdekében, hogy megtalálják a módját a feszültség feloldásának és eredményt érjenek el.

Trump februárban Hanoiban találkozott Kimmel, hogy megállapodjanak a Koreai-félsziget atommentesítéséről, a csúcstalálkozó azonban eredménytelenül zárult. Peking szintén támogatja az atommentesítést, de több alkalommal érvelt a szank­ciók enyhítése mellett arra hivatkozva, hogy a túl szigorú szank­ciók az észak-ko­reaiak megélhetését veszélyeztetik. Kína Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere, az ország Kínába irányuló exportja azonban a tavalyi évben a szank­ciók hatására 87 százalékkal esett vissza 2017-hez viszonyítva.

Hszi elismerően szólt vendéglátói gazdasági erőfeszítéseiről is. – Kim Dzsong Un új gazdaságfejlesztési stratégiát indított el, amely az emberek életminőségének javítását célozza, és új, magas szintre emelte a szocialista építkezést az országban – fogalmazott a kínai elnök a tiszteletére adott banketten mondott beszédében.

Hírügynökségek ezzel kapcsolatban rámutatnak, hogy Észak-Korea hosszú ideje gyengélkedő gazdasága az utóbbi időben valóban mutatta a fejlődés némi jelét, de az ország továbbra is erősen függ a külföldi – elsősorban kínai – segélyektől, és az élelmiszer-biztonság kérdése folyamatos nehézséget jelent. Phenjan esetenként Dél-Koreából is kap élelmiszer-szállítmányt; szerdán például ötvenezer tonna rizs küldését jelentették be Szöulban. Kína ugyan hozzájárult az Egyesült Államok Phenjan ellen bevezetett gazdasági szankcióihoz, amelyeket az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program miatt rendeltek el, de ellenez minden olyan intézkedést, amely az észak-koreai gazdaság összeomlását eredményezheti.

Miközben semmi jele annak, hogy enyhítenének az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankciókon, a The Korea Society elnevezésű amerikai kutatóintézet legfrissebb jelentése szerint nem is ez jelenti a fő problémát a kommunista ország gazdasági fejlődésében. A Reuters által ismertetett dokumentum rámutat: Észak-Korea csak úgy léphet ki a nemzetközi tőkepiacokra, ha beszünteti a pénzmosást és a korrupciót, átlátható pénzügyi felügyeletet hoz létre, átütemezi nemzetközi adósságát, valamint csatlakozik a Nemzetközi Valutaalaphoz, a Világbankhoz és a regionális fejlesztési pénzintézetekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.