Fokozódik Salvini és a civil szervezet háborúja

2019. 06. 29. 8:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem engedik partra szállni a migránsokat szállító, tizenhat napja a nyílt tengeren veszteglő hajót az olasz hatóságok. A Sea-Watch 3 június 12-én vett fedélzetére a Líbiához tartozó tengeri övezetben 53 migránst. A hajó azonnal elindult Olaszország felé, de nem kapott engedélyt arra, hogy beússzon vizeire. Az olasz hatóságok korábban tíz embert partra engedtek, csütörtök este pedig egy ápolásra szoruló 19 éves fiú és öccse is partra szállhatott.

A hajó jelenleg a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől kevesebb mint egy mérföldre várakozik, német kapitánya, a 31 éves Carola Rackete csütörtökön kétszer is kísérletet tett a kikötésre a szigeten, de ezt az olasz pénzügyőrség nem engedélyezte. Rackete azzal vádolta Olaszországot, hogy miközben ő életeket mentett, Róma nem adott biztonságos kikötőt az embereknek. Ha a Sea-Watch 3 kiköt Lampedusán, az olasz hatóságok lefoglalják a hajót, és az új migrációs jogszabályok értelmében pénzbírságot is kivethetnek rá. Ez minden bizonnyal nem okoz gondot a hajót működtető civil szervezetnek, hiszen az MTI jelentése szerint az utóbbi napokban több mint kétszázezer euró támogatást kapott magánszemélyektől.

Carola Rackete kapitány állítja, csak életeket akart menteni
Fotó: Reuters

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentette: addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea-Watch 3-ról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy Hollandia vagy Németország azonnal átveszi a bevándorlókat. A Sea-Watch ugyanis németországi civil szervezet, hajója holland felségjelzésű. Hága eddig nemet mondott a migránsok befogadására. Matteo Salvini szerint nem menekültekről, hanem szervezett utakról van szó, a hajón tartózkodó férfiak és nők fejenként háromezer dollárt fizettek, hogy elhagyhassák hazájukat.

Az olasz lapok eltérően vélekednek a szigorú olasz szabályozásról. Míg a baloldali La Repubblica azt írta, hogy az ügy felnagyításával a római kormány a valódi problémákról, az olasz államadósságról és az embereket sújtó adóterhekről akarja elterelni a figyelmet, addig a jobboldali Il Giornale úgy vélekedik: a Sea-Watch nem más, mint politikai manőver, amely az olasz kormány lejáratását és a blokád feloldását célozza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.