Nemzetbiztonsági jelentés: Horvátországban nincsenek szélsőséges mozgalmak

Forrás: MTI2019. 06. 03. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország biztonságos és demokratikus állam, ahol nem léteznek szélsőséges mozgalmak, amelyek destabilizálhatnák az országot – hangsúlyozta hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA).

A beszámoló szerint tavaly hét horvát állampolgárról derült ki, hogy az Iszlám Állam iraki és szíriai területén tartózkodott. Öt nőről és két férfiról van szó, utóbbiak a terrorista szervezet soraiban is harcoltak, és nem hivatalos források szerint mindketten meg is haltak. A nők közül többen jelenleg a kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felügyelte szíriai menekülttáborokban vannak. Pontos hollétük és sorsuk még bizonytalan a beszámoló szerint, amely hozzáteszi, hogy a fent említettek nem Horvátországban radikalizálódtak.

A SOA 2018-as tevékenységéről szóló jelentés kifejti: Horvátországban a terrorizmus veszélye csekély, de a fenyegetettség fennáll. A veszélyt az ügynökség a visszatérőkben látja, azokban, akik hazatértek a harcterekről, katonai kiképzést kaptak, radikalizálódtak és tele vannak a háború traumatizáló élményével. A volt iszlám harcosok továbbra is kapcsolatban állnak a terrorista sejtekkel, és végrehajtói vagy segítői lehetnek egy terrortámadásnak.

A horvát hírszerző ügynökség figyelmeztetett, hogy a régióban tovább emelkedett azoknak a száma, akik csatlakoztak az iraki és a szíriai harcokhoz. A legtöbben Boszniából, Koszovóból, Szerbiából (főleg a Szandzsák vidékről) és Macedóniából léptek be a dzsihadistákhoz, összesen ezren. Közülük többen meghaltak, de vannak olyanok is, akik hazajöttek. Bár az említett országokban börtönnel büntetik a visszatérő harcosokat, ezek a büntetések minimálisak, legfeljebb egytől három évig terjedő szabadságvesztést szabnak ki rájuk. Az elítéltek közül sokan már szabadultak vagy hamarosan szabadulnak.

A tanulmány megemlítette, hogy a médiában és a nyilvános információs térben időről időre hamis és torz hírek jelennek meg, amelyben Horvátországot, az Európai Uniót (EU) és a NATO-t negatív színben tüntetik fel. Ezeknek a híreknek az a céljuk, hogy megingassa a horvát állami intézmények stabilitását és a regionális környezetet, úgy mutassa be Horvátországot mint hiteltelen tagját az EU-nak és a NATO-nak – közölték.

A jelentés hangsúlyozza, hogy ezek a próbálkozások főleg az ország délkeleti szomszédságából jönnek. Egyrészről nő a globális szereplők befolyása, akik szeretnék teljesen ellehetetleníteni vagy lelassítani a Horvátországgal szomszédos országok euroatlanti integrációját – itt példaként a montenegrói puccsot említik -, másrészt állandó veszélyt jelentenek az anyaországukba visszatérő szélsőséges iszlamista harcosok – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.