Összecsapások Hongkongban

Közel nyolcvan ember, tüntetők és rendőrök sérültek meg egy hongkongi tömegdemonstráció során. A napok óta tartó megmozdulás szerdán csapott át erőszakba, amikor a törvényhozás a Kínának gyanúsított személyek kiadatását lehetővé tevő törvényt tárgyalta volna. Az eddigi jelek arra utalnak, hogy a kiadatási ügy lekerül a napirendről.

Buzna Viktor
2019. 06. 14. 11:48
Protesters demonstrate against a proposed extradition bill in Hong Kong
Mintegy 150 tár könnygázgránátot lőttek a tüntetők közé a rendőrök Fotó: REUTERS/Athit Perawongmetha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agresszióba torkollott tegnapra virradóan a hongkongi tömegtüntetés. A napok óta zajló, demokráciapárti megmozdulás a korábbiakhoz képest létszámában már kisebb volt, ám az utcán maradt kemény mag durvább eszközökhöz nyúlt az előzőleg jellemzően békés felvonulókhoz képest. Az egymillió főről pár tízezerre csökkent tömeg kormányépületeket rohamozott meg és kordonokat bontott, majd a kivezényelt rendőrökkel is összecsapott. A hongkongi South China Morning Post napilap adatai szerint a rendőrség egy nap alatt 150 tár könnygázgránátot lőtt a tömegbe, ami majdnem kétszer annyi, mint 2014-ben, a hónapokig húzódó esernyős tüntetéssorozat alatt volt. Az összecsapásokban 79 fő sérült meg, 11 tüntetőt tartóztattak le.

A tüntetés gyújtópontja egy kiadatási törvénytervezet. Ez lehetővé tenné, hogy Hongkong a szárazföldi Kínának, Tajvannak és Makaónak körözött személyeket adjon ki, és a tüntetők szerint ezzel a széles körű autonómiát élvező városállam önként adná fel szuverenitását. Úgy vélik, amennyiben a törvényt elfogadják, Peking Hongkongban élő politikai aktivistákat, ellenzékieket fogathatna el. A kínai fél, ahogyan a városállamot kormányzó Carrie Lam is állítja: erről szó sincs, kizárólag súlyos bűnesetek esetén lehetne kérvényezni a kiadatást, ráadásul minden egyes esetről a helyi bíróság hozna döntést.

Mintegy 150 tár könnygázgránátot lőttek a tüntetők közé a rendőrök
Fotó: REUTERS/Athit Perawongmetha

Caj Ing-ven tajvani elnök az elmúlt pár napban többször nyilvánosan kiállt a hongkongi tüntetők mellett. Ez azért is érdekes, mert éppen egy Tajvanból Hongkongba szökött bűnöző esete hívta fel a figyelmet a kiadatási egyezmény hiányára. Tavaly egy hongkongi férfi Tajpejben meggyilkolta várandós barátnőjét, Hongkongban azonban csak pénzmosásért tudták elítélni. Így 29 hónap elzárással megúszta a gyilkosságot.

Ennek ellenére helyezkedett szembe a kiadatási egyezménnyel Caj, akinek bevált a taktikája: a Pekinggel szembeni érzelmekre érzékeny demokráciában a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt újrajelölte őt az elnökválasztásra. A hongkongi tüntetők egyébként nyerésre állnak, a törvényhozás kénytelen volt felfüggeszteni munkáját. Ezzel ismét elhalasztották a vitatott kiadatási törvénytervezet megtárgyalását, ami arra utalhat, Kína leveszi a napirendről a vártnál kényesebbnek bizonyult kérdést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.