Válaszcsapásokat helyezett kilátásba a török kormány

A Líbia keleti részét ellenőrző Halífa Haftar tábornokhoz hű erők azzal fenyegetőztek: támadást intéznek az országban lévő török érdekeltségek ellen.

Forrás: MTI2019. 06. 30. 22:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszcsapásokat helyezett kilátásba Hulusi Akar török védelmi miniszter az után, hogy a Líbia keleti részét ellenőrző Halífa Haftar tábornokhoz hű erők azzal fenyegetőztek: támadást intéznek az országban lévő török érdekeltségek ellen.

A kelet-líbiai hatóságok később őrizetbe vettek két török állampolgárt a Törökország által támogatott líbiai „milíciáknak” nyújtott segítséggel kapcsolatban.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) a héten tilalmat rendelt el a Líbia és Törökország közötti légi járatokra, és közölte, hogy a török hajók és repülőgépek immáron törvényes célpontok lesznek számára.

Az LNA fenyegetőzéseire válaszul számos török étterem bezárt, és eltávolították a feliratokat a török boltokról a kelet-líbiai városokban – mondták helyi tisztségviselők és szemtanúk vasárnap.

A török egységekkel szembeni bármiféle ellenséges magatartás vagy megtámadásuk a leghatásosabb és legkeményebb válaszintézkedésekkel találná magát szembe – mondta a török védelmi tárcavezető az Anadolu török állami hírügynökség szerint.

A kelet-líbiai erők később tudatták, hogy légvédelmük megsemmisített egy török drónt a főváros Mitiga nevű légi támaszpontjánál. A forgalmat mind itt, mind Tripoli egyetlen működő polgári repülőterén felfüggesztették.

A líbiai Brega olajkikötőhöz közeli Adzsdábíja város biztonsági osztálya a honlapján később egy fényképet tett közzé, amelyen állítása szerint két török állampolgár látható, akiket őrizetbe vettek a Törökország által líbiai „milíciáknak” nyújtott segítséggel kapcsolatban. Az osztály felszólította az állampolgárokat, hogy jelentsék be a városban tartózkodó török állampolgárokat vagy az ott működő török cégeket.

A török külügyminisztérium korábbi közleménye viszont hat olyan török állampolgárról számolt be, akiket foglyul ejtettek Haftar tábornok „illegális erői”. A tárca a török foglyok azonnali szabadon bocsátását követelte. Jelezték: amennyiben az LNA nem tesz eleget a felszólításnak, a milícia legitim hadi célponttá válik.

Az LNA korábban azzal vádolta Törökországot, hogy támogatást nyújt az ENSZ támogatta, tripoli székhelyű, rivális kormányhoz hű erőknek.

A nemzetközi közösség által elismert nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely az LNA előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar április 4-én megindította csapatait a főváros ellen. Az offenzíva a főváros déli részén elakadt, az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

Haftar az offenzívával kapcsolatos döntését azzal indokolta: meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.