Az amerikai külpolitikába szólna bele Soros új intézete

Háborúellenes kutatóintézetet finanszíroz Soros György üzletember. A hamarosan megnyíló washingtoni központ érdekessége, hogy republikánus kötődésű, konzervatív személyek is részt vesznek benne. A különös szövetség célja, hogy befolyásolja az amerikai külpolitikát, a szervezet ezért máris kemény kritikák kereszttüzébe került.

Buzna Viktor
2019. 07. 04. 6:50
Stand Together Summit In Colorado Springs - Day 1
A társalapító Charles Koch (balra) egy civil szervezet vezetőjével beszélget Fotó: Daniel Boczarski Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan szövetséget hozott létre a világpolitika eseményeit régóta befolyásoló két amerikai milliárdos, a 88 éves, „progresszív liberális” Soros György és a 83 éves, „libertariánus konzervatív” Charles Koch. Egy új think tank megalapítására szövetkeznek, amely – intézeteik fél-félmillió dolláros támogatásával – idén novemberben nyitja majd meg kapuit Quincy Intézet Felelős Államvezetésért néven. Célja az amerikai külpolitika befolyásolása. Ahogyan honlapjukon írják: olyan elveket képviselnek majd, amelyek az Egyesült Államokat az állandó háborúskodástól a nemzetközi békét célzó diplomácia irányába tereli át.

A társalapító Charles Koch (balra) egy civil szervezet vezetőjével beszélget
Fotó: Europress/AFP

Honlapjukon kifejtik továbbá, hogy az amerikai vezetők eltávolodtak az Egyesült Államok hagyományos érdekeitől. Ehelyett politikai céljaik elérésére a költséges hadsereget használják. Szintén kitérnek arra, hogy a washingtoni külpolitikán úrrá lett az apátia, s az igazi viták hiányában a közösség elvesztette az amerikai közélet bizalmát.

A pacifista elvekben persze nehéz találni bármi kivetnivalót, ahogyan Magyarországról nézve szimpatikus lehet, hogy az intézet az elszigeteltség külpolitikáját a XIX. században képviselő amerikai elnök, John Quincy Adams után kapta a nevét.

A jellemzően baloldali elveket valló intézet ugyanakkor nem élvez nagy népszerűséget a keményvonalas konzervatívok körében. A The Week amerikai lap radikálisok szövetségének nevezte a két idős üzletember kezdeményezését, Bill Kristol neokonzervatív véleményvezér pedig a Twitteren fakadt ki az intézet nézetei ellen. „Ez az, menjünk vissza az 1920-as, 30-as évekbe!” – reagált a pacifista elképzelésekre.

A washingtoni székhelyű Biztonságpolitikai Központ (Center for Security Policy) pedig Irán lobbiszervezetének kiáltotta ki az új szervezetet. Állítják, erős kötődése van az Egyesült Államokban működő iráni lobbiszervhez, a Quincy intézet egyik alapító tagja, Trita Parsi ugyanis az Egyesült Államokban működő Nemzeti Iráni–Amerikai Tanács alelnöke volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.