Kivégzéseket rendeltek el Amerikában

Felháborodottságukat jelezték a demokrata politikusok azt követően, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium bejelentette, folytatni fogják a szövetségi szinten elítélt bűnözők kivégzését.

Sitkei
2019. 07. 27. 15:14
Handout of revamped lethal injection room at San Quentin State Prison
Méreginjekciós ágy Indianában Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodottságukat jelezték a demokrata politikusok azt követően, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium bejelentette, folytatni fogják a szövetségi szinten elítélt bűnözők kivégzését. Utoljára 2003-ban végeztek ki ilyen alapon valakit, azóta a szövetségi halálsoron várakozó elítéltek biztosak lehettek benne, nem hajtják végre az ítéletet. William Barr igazságügy-miniszter szerint a döntéssel tartoznak az áldozatok családjainak és az igazságügyi rendszernek egyaránt. Halálbüntetést az Egyesült Államokban két módon hozhatnak, vagy állami hatáskörben, vagy szövetségi szinten.

Az első változatban a jogszabályok államról államra változnak, egyes helyeken nincs halálbüntetés, másutt bevett formula, ám bizonyos bűncselekmények esetében nemzeti szinten ítélkeznek. Ilyen például a bostoni maraton elleni robbantás végrehajtója, Dzsohar Carnajev vagy Dylann Roof, a charlestoni templomban 2015-ben történt vérengzés felelőse, ők mindketten arra az ítéletre várnak, amelyre eddig semmi esély nem volt. 1988 és 2018 között szövetségi szinten 78 embert ítéltek halálra, de csak hármukat végezték ki, az utolsót 2003-ban.

Méreginjekciós ágy Indianában
Fotó: Reuters

Jelenleg 68-an vannak szövetségi halálsoron. Közülük azokat fogják kivégezni, akiket gyermekek vagy idősek elleni gyilkosságokért ítéltek halálra. Öt emberről van szó, ők 2020-ig mindenképp meg fognak halni, a kivégzések színhelye az indianai Terre Haute börtöne lesz, egyféle méreginjekcióval. Az amerikai halálbüntetések sarkalatos pontja a kivégzés módja, minthogy a büntetés a halál maga, s nem a szenvedés okozása, így az elítélteket védő jogászok arra törekszenek, hogy minden fájdalmat kizárjanak az ítélet végrehajtása során, s erre garanciát is kapjanak. Mivel az ügy természetéből kifolyólag nincs tapasztalat ezen a téren, hosszas viták zajlanak a „tökéletes” kivégzés módszeréről. A szükséges mérgek emellett nem állnak mindig rendelkezésre, ugyanis a gyógyszergyárak nem szívesen vesznek részt a halálbüntetésekben, annak óhatatlan negatív médiahatása miatt.

A hisztérikusnak ígérkező elnökválasztási kampány következtében újra előtérbe került a halálbüntetés kérdése. Donald Trump elnök köztudottan támogatja azt, ahogy az amerikai lakosság többsége is. Bernie Sanders szenátor, a demokraták „szocialista” irányultságú doyenje viszont közölte, azonnal megszüntetné a halálbüntetést. Kama­la Harris erkölcstelennek és embertelennek nevezte a büntetést, Pete Buttigieg, a párt harmadikutas, nyíltan meleg elnökjelöltje pedig rámutatott, sok függ attól, milyen bőrszínű bűnelkövető áll a bírái elé, s az ítélet hol születik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.