Stagnáltak a termelői árak Kínában júniusban

Stagnáltak a termelői árak júniusban Kínában az alacsonyabb olajárak és a globális kereslet gyengesége miatt, felszítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború által megtépázott feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

2019. 07. 10. 11:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint a termelői árak tavaly júniushoz képest nem változtak. Ez a legalacsonyabb érték 2016 augusztusa óta, amikor is 0,8 százalékos csökkenést mértek. Elemzők 0,3 százalékos növekedést vártak a májusban mért 0,6 százalékos emelkedés után. Havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek a termelői árak júniusban, szemben a májusi 0,2 százalékos emelkedéssel.

Az elemzői várakozásokkal összhangban a fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,7 százalékkal emelkedtek júniusban, csakúgy mint májusban, ami 15 havi csúcsot jelent és közelíti a 3 százalékos célszámot. A változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves szinten 1,6 százalékkal nőtt júniusban és májusban is.

Az afrikai sertéspestis járvány miatt lecsökkent sertésállomány továbbra is magasan tartja a disznóhús árát, a szélsőséges időjárás miatt pedig a gyümölcsárak szöktek az égbe. A sertéshús 21,1 százalékkal, a gyümölcsök pedig 42,7 százalékkal drágultak júniusban az egy évvel korábbihoz képest.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, elemzők is 0,1 százalékos visszaesésre számítottak a májusi stagnálás után. Az ipari kereslet alakulását tükröző termelői árak hűlése újra felszínre hozhatja a deflációs félelmeket, valamint agresszívabb gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására késztetheti a hatóságokat.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház Kína szakértője úgy látja, hogy az élelmiszereket nem számítva az infláció meglehetősen gyenge, miközben lassul a gazdaság, így nagyon valószínűnek tűnik, hogy visszatér a termelői árakban a defláció.

Ámbátor Kína és az Egyesült Államok elnöke júniusi találkozójukon újabb „tűzszünetben” állapodtak meg egy átfogó kereskedelmi megállapodás reményében, közgazdászok arra számítanak, hogy nem enyhül a kínai gazdaságot fojtogató nyomás, mivel egyre több vállalat viszi el termelő tevékenységét Kínából, hogy elkerülje a Kínából importált termékekre kivetett amerikai pótvámokat. Kína ipari termelése a vártnál nagyobb mértékben csökkent júniusban, mert a vámok és a gyengébb hazai kereslet miatt kevesebb volt az új megrendelés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.