Borul a status quo

Teljesen felboríthatják az eddigi status quót a három keletnémet tartományban sorra kerülő választások, amelyek következtében jelentősen megerősödhet a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) és a radikális baloldali Die Linke. Mivel az AfD-vel kizárják a koalíciót a fősodorhoz tartozó pártok, bonyolult kormányalakítási tárgyalások következhetnek.

2019. 08. 06. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hullámokat vert az a napokban nyilvánosságra hozott felmérés, amely szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) a legnépszerűbb politikai erő Kelet-Németországban: a Bild napilap által készített közvélemény-kutatás szerint a bevándorlásellenes pártra a szavazók 23 százaléka adná a voksát három tartományban. Az AfD-t Angela Merkel kancellár Kereszténydemokrata Uniója (CDU) követi 22 százalékkal, majd a radikális baloldali Linke (14), illetve az európai tendenciáknak megfelelően megerősödött Zöldek (13), végül az egyre mélyebbre süllyedő, vezető nélküli szociáldemokraták (SPD, 11) következnek.

A felmérés annak tükrében érdekes, hogy szeptember 1-jén Brandenburgban és Szászországban, október 27-én pedig Türingiában tartanak tartományi választásokat, amelyek elemzők szerint két szempontból kulcsfontosságúak. Egyrészt érzékeltetni fogják, hogy harminc évvel az újraegyesülés után továbbra is mélyen megosztott Németország, másrészt az SPD részéről felmerülhet: van-e értelme a CDU-val alkotott berlini koalíció fenntartásának, amely többet ártott, mint használt a balközép pártnak.

Az SPD Brandenburgban, míg a CDU Szászországban és Türingiában nyerte meg az összes tartományi választást a rendszerváltás óta, ám mindez most megváltozhat. A felmérések szerint Brandenburgban szinte fej fej mellett áll az SPD, a CDU, a Linke, az AfD és a Zöldek.

A két baloldali párt vörös–vörös koalíciója ezúttal nem kaphatja meg a támogatottságot a folytatáshoz, ami a Zöldekkel való együttműködésre kényszerítheti őket. Szászországban a CDU-val fut versenyt az AfD, mindketten 26 százalékos népszerűségnek örvendenek. Michael Kretschmer CDU-s miniszterelnök a felmérések szerint nem fogja tudni folytatni a közös kormányzást a mindössze kilenc százalékra esélyes SPD-vel, miközben kizárta az együttműködést mind az AfD-vel, mind a Linkével (15 százalék), ami igen megnehezítheti a kormányalakítást.

Még elkeserítőbb a helyzet a hagyományos pártok számára Türingiában, ahol a Linke 25 százalékkal áll az élen, míg az AfD-t 24 százalékon mérik. Itt fennmaradhat, de sokkal törékenyebb lehet a vörös–vörös–zöld koalíció, s bár elviekben egy CDU–AfD kormány is összeállhat, a kereszténydemokraták nem akarnak ilyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.