Milliárdosok szabályoznának

A Facebook közösségi oldal, a Comcast és az NBC Universal médiakonglomerátum, a Mozilla böngésző köré épülő technológiák, a Pinterest képmegosztó és az Airbnb online szállásfoglaló piactér — az ezekkel való kapcsolat szinte ki is tölti egy átlag amerikai mindennap­jait. Márpedig az ezek mögött álló vállalkozások a partnerei többek között a konzervatív multimilliárdos, Charles Koch nevéhez köthető intézetnek, amely viszont Soros Györggyel fog össze az internetes „szélsőségek” kiszűrésére. Ám ez sokak szemében a cenzúrával egyenlő. Egy friss — ráadásul épp a Facebook megrendelésére készült — jelentés megerősíti: a kétmilliárd felhasználóval rendelkező platform diszkriminálja a konzervatívokat.

2019. 08. 22. 8:24
A 3-D printed Facebook logo is seen on U.S. dollar banknotes in this illustration picture
A 3-D printed Facebook logo is seen on U.S. dollar banknotes in this illustration picture, June 18, 2019. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration - RC1914EF63B0 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Breitbart jobboldali amerikai hírportál tegnapi írása megerősíti a korábbi híreket: az amerikai konzervatív-libertáriánus, illetve a baloldali liberális oldal összefog az internetes cenzúra érdekében.

A fősodorbeli – nem feltétlenül Trump-párti – konzervatív oldal nagyágyúja, Charles Koch, aki mintegy ötvenmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és testvérével, David Kochkal együtt régóta az amerikai jobboldal erősségének számít. A másik oldalon a közismert baloldali liberális befektető, Soros Györgyhöz köthető szervezetek állnak, köztük a migrációpárti Nemzeti Bevándorlási Fórum. A két oldalt a Donald Trump 2017 óta tartó elnökségével, pontosabban annak egyes következményeivel való szembenállás hozta közös nevezőre.

Egy, a Charlottesville után elnevezésű projektben a Kochhoz és Soroshoz köthető szervezetek, illetve az amerikai technológiai világ, valamint a média- és életmódipar olyan óriásai, mint a Comcast, az NBC Universal vagy az Airbnb annak érdekében fognak össze egy tanácskozássorozaton, hogy – megfogalmazásuk szerint – tartalommoderálással szorítsák vissza az internetes gyűlöletet és szélsőségességet. A Charlottesville után elnevezés a virginiai városban két évvel ezelőtt rendezett jobboldali nagygyűlésre utal, amelyen szélsőjobboldaliak is részt vettek, és egy nőt szándékosan elgázoltak, két rendfenntartó pedig helikopter-balesetben vesztette életét. A projektet tető alá hozó Rágalmazásellenes Ligáról a Breitbart megjegyzi: valamikor politikailag semleges szervezet volt, amely az antiszemitizmus ellen küzdött, de az utóbbi időben beállt a Trump-ellenes kórusba.

Tüntetés a közösségi óriás ellen. Sok a kérdés a korlátozás kapcsán
Fotó: Reuters

A „tartalommoderálást” sokan egyszerűen cenzúrának tartják, ami rá­adásul a jobboldali felhasználók kárára történik. Ezt erősíti meg egy időközi jelentés, amelyet most hozott nyilvánosságra Jon Kyl amerikai republikánus szenátor, akit a Facebook kért fel az átvilágításra. Ez megállapítja: a platform óriási népszerűségéből adódóan komolyan kell venni a véleménynyilvánítás korlátozásának veszélyét.

A jelentés elismeri a Facebook jó irányba hozott erőfeszítéseit, de megjegyzi, sokkal többet kell még tennie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.