Macron kikérte Trump véleményét, mielőtt meghívta az iráni külügyminisztert

Forrás: MTI2019. 08. 26. 11:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zaríf vasárnap délután meglepetésszerűen érkezett Biarritzba, mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba.

A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról.

Hírügynökségek jelentése szerint a francia diplomácia és az európai partnerek arról próbálták meggyőzni Trumpot, hogy tegyen gesztusokat az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló, 2015-ös többhatalmi megállapodás megmentése érdekében. A Trump vezette Egyesült Államok tavaly kilépett a megállapodásból, és ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. E szankciók hatásai alól az európai hatalmak nem tudják kivonni magukat, hiába ragaszkodnak ahhoz, hogy részükről érvényben tartják a szerződést, illetve nem képesek ellensúlyozni a negatív hatásokat Irán érdekében, hiába ígérik neki.

Trump hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolata Macronnal, és nem tekintette tiszteletlenségnek a részéről, hogy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is. Noha nem tartja még alkalmasnak az időt arra, hogy közvetlenül találkozzon az iráni vezetőkkel. Arról nem beszélt, hogy üzent-e Teheránnak Macron által. Megerősítette, hogy nem akar rendszerváltoztatást elérni Iránban. Hozzátette azonban: elfogadhatatlan az a létforma, amelyet az iráni vezetők népükre kényszerítenek.

„Kívánom Iránnak, hogy legyen újra gazdag. Valódi esélye van arra, hogy megerősödjön, és nagy nemzet legyen. De gátat kell vetnie a terrorizmusnak!” – jelentette ki az amerikai elnök.

Haszan Róháni iráni elnök a külügyminiszter biarritzi tárgyalásaival kapcsolatban kijelentette hétfőn, hogy támogat minden diplomáciai erőfeszítést. „Ha egyértelmű számomra, hogy egy találkozó hozzájárulhat az iráni nép problémáinak megoldásához, akkor mindenképpen elmegyek rá” – mondta. Ha Irán csak a 20 százalékát éri el annak, amit akar, az is több, mint a semmi – tette hozzá.

Trump arról is beszélt Biarritzban, hogy „komoly tárgyalások kezdődnek” hamarosan Washington és Peking között kereskedelmi vitáik megoldására, miután az Egyesült Államok kapott két „nagyon jó telefonhívást” Kínából, a másodikat vasárnap este. Nem említette, hogy közvetlenül ő beszélt-e Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kínaiak meg akarnak állapodni – mondta, és szerinte ez sikerülni is fog.

Az amerikai elnök a csúcstalálkozó befejeztével kijelentette, hogy a világ iparilag legfejlettebb hét ország tömörítő országcsoport tagjai előreléptek minden tárgyalási témában, még Iránnal kapcsolatban is, egységet érez közöttük. Mind a hét ország ellenzi, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert – magyarázta. „A találkozó nagyon jó és sikeres volt” – állapította meg.

A Reuters hírügynökség értékelése szerint az amerikai elnök úgy távozik a csúcstalálkozóról, hogy megadta az esélyt a diplomáciának Iránnal kapcsolatban.

Trump azonban újfent hangoztatta elégedetlenségét azzal, hogy az európai országok nem veszik át az Egyesült Államok kurd szövetségeseitől az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Északkelet-Szíriában fogva tartott tagjait, pedig többségük európai országból ment harcolni a térségbe, így ez a helyzet nem igazságos az Egyesült Államokkal szemben. Ebben a kérdésben nincs megállapodás Washington és az európaiak között – mondta.

Trump ezután négyszemközti megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral. Ennek végeztével ismét a nyilvánosság előtt dicsérte őt. „Kiváló asszony, mindenhez jól ért, jobban, mint a legtöbb ember” – mondta. Arra a kérdésre, nem szomorú-e amiatt, hogy nemsokára távozhat hivatalából az egyetlen női vezető a G7 csoportban, azt mondta: nem csodálkozna, ha tovább maradna hivatalában, mint arra egyesek számítanak.

Macron: Megteremtődtek a feltételek a találkozóra és a megállapodásra az amerikai és az iráni elnök között

A francia köztársasági elnök ezt Donald Trump amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta hétfőn a délnyugat-franciaországi találkozó helyszínén.

Emmanuel Macron annak a reményének adott hangot, hogy az iráni-amerikai csúcstalálkozóra a „következő hetekben” sor kerülhet.

„Semmi nem adott, a dolgok nagyon törékenyek, de megkezdődtek a tárgyalások” – mondta a francia elnök.

„Ha Róháni elfogadja a találkozót Trump elnökkel, lehetséges megállapodást is találni” – tette hozzá.

Donald Trump megerősítette: hajlandó az iráni elnökkel találkozni, ha „a körülmények adottak”. Szerinte is reális lehet egy ilyen találkozó néhány hét múlva.

„Ha a körülmények lehetővé teszik, találkozni fogok Haszan Róhanival” – mondta az amerikai elnök, aki szerint „Emmanuel Macron nagyon jó munkát végzett”.

„Meglátjuk, működni fog-e, meg kell, hogy mondjam, nevetséges megállapodást kötöttünk azzal, hogy dollármilliókat adtunk nekik (2015-ben) semmiért cserébe és nagyon rövid határidővel. Jó előérzetem van Iránnal kapcsolatban. Sok iráni barátom van, csodás emberek” – tette hozzá.

Emmanuel Macron szerint „a valódi változás” annak köszönhető, hogy „Róhani elnök nyitottnak mutatkozik” a találkozó iránt. A cél a francia államfő szerint „megnézni, hogyan lehet új megállapodást létrehozni Iránnal” az amerikaiak kívánalmainak megfelelően „hosszabb időtartamra” és „több létesítmény ellenőrzésével”.

Újságírói kérdésre Emmanuel Macron nem kívánt több részlettel szolgálni, mert szerint az gyengíthetné a találkozó előkészítésére megkezdett tárgyalásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.