Aggasztó az EU jövőképe

Mintegy 4500 résztvevővel kedden elkezdődött a kelet-közép-európai térség legnagyobb politikai találkozója, a Krynica Gazdasági Fórum. A mini Davosként is emlegetett, háromnapos eseménynek a dél-lengyelországi fürdőváros, Krynica-Zdrój ad otthont. Az idén huszonkilencedik alkalommal megrendezett konferencián huszonkét helyszínen több mint kétszáz panelbeszélgetésre kerül sor, melyeken a magyar kormányt mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.

Buzna Viktor (Krynica)
2019. 09. 04. 10:05
29th Economic Forum in Krynica Zdroj
A térség valamennyi kihívása szóba került a fórumon, egyesek szerint az unió nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Fotó: MTI/EPA/Grzegorz Momot
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Krynica Gazdasági Fórumon számos téma, például a környezetvédelem, az energetika, a kiberbiztonság és az egészségügy kihívásait is megvitatják, az esemény központi témája idén az Európai Unió jövője. Erről szólt az első, nyitóbeszélgetés is, ami az Erősebb Európa címet kapta. A beszélgetésen az unió valamennyi kihívása napirendre került, a kormányzati szférából érkező vendégek meglehetősen lesújtó képet festettek a szövetség helyzetéről. – Az Európai Unió nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, megrekedt a gazdasági fejlődésben – mondta Piotr Glinski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa.

Glinski szerint az európai közösség az elmúlt időszakban sokat veszített versenyképességéből, az Egyesült Államok egyértelműen megelőzte, de számos releváns iparágban már a feltörekvő Kína is maga mögé utasította. – Hárommillió, huszonöt év alatti fiatalnak nincs munkája az unió­ban, ez hatalmas pazarlás – mondta a lengyel politikus, aki szerint a kedvezőtlen gazdasági folyamatokat mindenekelőtt az eurózóna rossz intézményi struktúrája okozza. – Az európai közösségnek inkább azokra a kérdésekre kellene koncentrálnia, melyekben konszenzus van. Ha mindig a konfliktusok kerülnek előtérbe, az unió egysége tovább lazul majd – utalt a nyugati és a kelet-közép-európai tagállamok közötti viszonyra a lengyel politikus.

A térség valamennyi kihívása szóba került a fórumon, egyesek szerint az unió nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket
Fotó: MTI/EPA/Grzegorz Momot

Szintén cselekvésre sürgették az Európai Uniót a nyugat-balkáni bővítés ügyében. A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Zeljka Cvijanovic szerint az erősebb Európa kulcsa az új tagállamok felvétele, amit valamiért évek óta halogat a közösség.

– Az EU hibája, hogy nincs következetes stratégiája a bővítés ügyében. Ahogyan az EU hibája az is, hogy nem tud megfelelően kommunikálni a nyugat-balkáni államokkal – mondta a szerb politikus, hozzátéve: Európának nemcsak azért van szüksége új tagokra, hogy azzal megerősítse nemzetközi pozícióit, hanem hogy a közösség felfrissüljön kicsit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.