Szoros kapocs köti össze hazánkat Dél-Koreával

Hamarosan Budapest válik a lengyel LOT légitársaság második bázisává, ennek pedig előszele, hogy ma érkezik meg Szöulba az első közvetlen repülőjárat a magyar és a dél-koreai főváros között. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik emlékéve azonban a heti három járat indulását leszámítva sem telt eseménytől mentesen. Csoma Mózes, Magyarország szöuli nagykövete a Magyar Nemzetnek többek között arról is beszámolt: a két ország közötti viszony sem politikai, sem gazdasági téren nem volt olyan erős, mint napjainkban, a Hableány-katasztrófa kapcsán mutatott magyar együttérzés pedig rendkívül szoros érzelmi hidat épített a két nemzet között.

2019. 09. 23. 11:51
null
A diplomata egy éve foglalta el hivatalát szöuli nagykövetként Fotó: SHIN GYUCHUL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén harminc éve, hogy Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, az évfordulót pedig a két ország egyaránt magyar–koreai emlékévként kezeli. A kerek évforduló alkalmából hazánk szöuli nagykövetét faggattuk a kétoldalú kapcsolatok alakulásáról: a hivatalát kereken egy éve elfoglaló Csoma Mózes a Magyar Nemzetnek elmondta, a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt harminc év során soha nem működött még annyi koreai vállalat Magyarországon, mint jelenleg, és soha nem érkezett annyi koreai turista Magyarországra, mint az elmúlt években.

A diplomata hozzátette: az elmúlt egy év munkájának mérlegét levonva a legfontosabb előrelépésként mindenképp a LOT légitársaság által elindított Budapest–Szöul közvetlen járat megvalósulását említené, amelynek következtében a két ország közötti forgalom rövidesen még nagyobb lesz. Mint mondta, a nagykövetség aktívan részt vett a légi összeköttetés megvalósulásában, de az eredmények között említendő a Szöulban létrehozott Koreai–Magyar Baráti Társaság megalakulása is, amelynek fő célja hazánk koreai ismertségének elősegítése és a kétoldalú gazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatok további fejlesztése.

– A társaság létrehozását egyébként Pak Cshol On volt miniszter – a 30 évvel ezelőtti kapcsolatfelvételt célzó koreai tárgyalóküldöttség egykori vezetője – kezdeményezte, miután idén februárban nagykövetségünk felterjesztésére megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést, magyarázta Csoma Mózes. Hozzátette: a társaság elnöki tisztségét Ro Dzse Hon tölti be, aki nem más, mint a harminc évvel ezelőtti kapcsolatfelvétel idején hivatalban lévő Ro Te Vu államfő fia.

A nagykövet arról is beszámolt: a Hableány hajó tragédiája a magyarokat és a koreaiakat egyaránt érzékenyen érintette. – Az esemény másnapján magam kísértem ki az incshoni repülőtérre a Budapestre induló Kang Kjung Vha külügyminiszter asszonyt, a nagykövetség épületén félárbócra vontuk a magyar zászlót, illetve közvetítettünk a két ország hatóságai között, idézte fel a történteket a diplomata. Emlékeztetett: a tragédia után nem sokkal budapesti polgárok százai gyűltek össze a Margit hídon, hogy elénekeljék az Arirang című hagyományos koreai népdalt. Mint mondta, a gesztus nagyon komoly visszhangot váltott ki a koreai lakosságban.

A diplomata egy éve foglalta el hivatalát szöuli nagykövetként

– Azóta bármelyik koreai állami hivatalban járok, a tisztviselők egyaránt köszönetet mondanak a magyar kormányzat segítségéért, amelyet a mentés és a kutatás során nyújtott, valamint a budapesti lakosok gesztusáért is – fogalmazott Csoma Mózes. Hozzátette: sokan vélik úgy, hogy a szörnyű tragédia kifejezetten közelebb hozta egymáshoz a két országot.

Az emlékév kapcsán a nagykövet elmondta: júniusban hatalmas sikerrel zajlott le a szöuli nemzetközi könyvvásár, amelynek díszvendége hazánk volt. Az esemény megnyitójára kiutazott Schőberl Márton helyettes államtitkár, valamint a magyar irodalom képviseletében jelen volt Marék Veronika, Lackfi János, Gárdos Péter, Oravecz Imre és Dániel András is. Mint azt kifejtette, októberben a budapesti Hopp Ferenc Múzeum és a Szöuli Történeti Múzeum együttműködésé­ben fotókiállítás nyílik majd Bozóky Dezső hajóorvos több mint 110 évvel ezelőtti amatőr fényképeiből, amelyeket az I. Ferenc József hadihajó fedélzetén a Koreai Császárságba látogatva készített. Szintén októberben a Győri Filharmonikusok fognak fellépni a dél-koreai fővárosban, valamint a harmincadik évforduló kapcsán egy fotóalbum megjelenítésén is dolgozik a szöuli nagykövetség, amely a Magyar Távirati Iroda gyűjteményében talált archív, magyar–koreai vonatkozású fényképeket tartalmazza.

A gazdasági kapcsolatokról szólva Csoma Mózes hangsúlyozta: Magyarországon soha korábban nem működött annyi dél-koreai beruházás, mint napjainkban. – A cégek részéről az érdeklődés töretlen, hiszen hazánk közép-európai elhelyezkedése, fejlett infrastruktúrája, valamint a jogszabályi környezet is rendkívül vonzó számukra – mutatott rá a diplomata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.