Zelenszkij első komoly baklövése

Nemcsak Donald Trump amerikai elnököt, hanem Volodimir Zelenszkijt is meglehetősen kínosan érintette kettejük telefonbeszélgetésének nyilvánosságra hozatala. Az ukrán államfőnek nem is annyira annak ukrajnai belpolitikai hatása miatt kell aggódnia, sokkal jobban aggaszthatja, hogy a nemzetközi közvélemény előtti megítélésén eshet csorba. Szakértők szerint politikai járatlansága miatt „bólogatott” túl sokat az ominózus telefonbeszélgetés alatt. Németország máris zokon vette, hogy az új ukrán elnök lekicsinylően beszélt Berlin szerepéről.

2019. 09. 30. 11:12
Ukrainian servicemen check and repair their tank in Donetsk Region
A donbászi konfliktus során hiányolja a német segítséget az államfő Fotó: Gleb Garanich Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kíván beavatkozni az amerikai választásokba – szögezte le Volodimir Zelenszkij New Yorkban azon a sajtótájékoztatón, amelyet Donald Trump amerikai elnökkel megejtett megbeszélésüket követően tartottak a múlt héten. Az ukrán államfő az ENSZ-közgyűlésen vett részt, s annak keretében volt egy hosszabb megbeszélése az amerikai elnökkel. Volodimir Zelenszkij azzal is érvelt, hogy a főügyészségnek minden ügyet ki kell vizsgálnia, nemcsak egyes konkrét ügyeket.

Mint ismert, Zelenszkij és Trump július 25-i telefonbeszélgetéséről a Fehér Ház politikai nyomásra leiratot közölt, ami arról tanúskodik, hogy az amerikai elnök többször is arra biztatta ukrán kollégáját, indítsanak vizsgálatot Ukrajnában demokrata párti riválisa, Joe Biden és fia ellen. Az ominózus beszélgetés során Trump kritikusan szólt Németországról és Franciaországról is, mondván, több segítséget kellene nyújtaniuk Ukrajnának, de ezt jobbára csak a szavak szintjén teszik, amivel a leirat alapján Zelenszkij egyetértően „bólogatott”. Emiatt Rolf Mützenich, a német szociáldemokraták frakcióvezetője (képünkön) rosszallóan nyilatkozott az ukrán államfőről. Emlékeztette Kijevet, hogy annak idején Angela Merkel kancellár tette a legtöbbet, hogy a donbászi konfliktusból ne legyen totális háború. Hangsúlyozta a volt külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier erőfeszítéseit is a diplomáciai rendezés érdekében.

A donbászi konfliktus során hiányolja a német segítséget az államfő
Fotó: Reuters

Ám az amerikai és az ukrán elnök beszélgetésének legérzékenyebb pontja mégiscsak az volt, hogy Donald Trump elnök noszogatta Volodimir Zelenszkijt Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárására. Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa, azaz várhatóan ő lesz Trump ellenfele az elnökválasztáson. A CNN értesülései szerint a történtek miatt távozik posztjáról Kurt Volker, az amerikai elnök Ukrajna-ügyekben illetékes különmegbízottja is. Biden 2014-ben, még Barack Obama alelnökeként támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását, és az új elnökkel, Petro Porosenkóval közölte: az amerikai kormány megvonja az egymilliárd dolláros segítséget az országtól, ha a fiát, Hunter Bident nem teszik meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez nem sokkal később meg is történt. Aztán pedig, amikor az ukrán ügyészség vizsgálódni akart volna Hunter Biden havi 166 ezer dolláros juttatásának ügyében, Joe Biden azzal fenyegetőzött, hogy leváltatja a főügyészt, és csend lett az ügy körül, emlékeztetnek újságcikkek.

Akárhogyan is van, Zelenszkij nagyon kényelmetlen helyzetbe került. Gondjait csak tetézi, hogy benyújtotta lemondását Olekszandr Daniljuk, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, akivel együtt csinálták végig az elnökválasztási kampányt. Az egykori pénzügyminiszter, akit sokan az Egyesült Államok emberének tartanak, azt hozta fel lemondása okaként, hogy képtelen kijönni az új hatalommal, ami már egyértelműen Zelenszkij kritikája is.

Felgyorsítják a vizsgálatokat

Demokrata párti törvényhozók bejelentették, hogy felgyorsítják a Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítása előtti vizsgálatokat; ennek jegyében három képviselőházi bizottság is idézéseket küldött kormányzati tisztségviselőknek. A képviselőház hírszerzési, külügyi, továbbá ellenőrzési bizottságai büntetés terhe mellett kötelezték Mike Pompeo külügyminisztert arra, hogy mutassa be Donald Trump, az elnök ügyvédje, Rudy Giuliani és az ukrán kormányzat közötti kapcsolatfelvételek dokumentumait. A három parlamenti bizottság tagjai mától tervezik meghallgatni az amerikai külügyminisztérium öt tisztségviselőjét, köztük a pénteken lemondott Kurt Volkert, a külügyminisztérium ukrajnai ügyekkel foglalkozó különmegbízottját. Amerikai lapértesülések szerint a vizsgálatok után a képviselőház leghamarabb október végén voksolhat az elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindításáról. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.