Egy kézzel rakta ki a Rubik-kockát

A mesterséges intelligencia egy (robot)kézzel is képes kirakni a Rubik-kockát, az egyik legismertebb magyar találmányt. A zseniális feladvány 1974-es kigondolásakor Rubik Ernő sem sejthette, hogy ötlete később számos nemzeti és nemzetközi verseny központi eleme lesz.

2019. 10. 17. 15:09
null
Nem roppan össze a feladat súlya alatt Fotó: OpenAI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1977-ben szabadalmaztatott találmány a magyar mérnöknek számtalan elismerést és kitüntetést hozott (Állami Díj, Kossuth-díj, Jedlik Ányos-díj). A kocka 1981-ben bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájngyűjteményébe, és elindított egy versengést is: ki tudja leggyorsabban kirakni a kockát. Az első, 1981-ben Budapesten rendezett világverseny győztesének közel 23 másodperc kellett ehhez. A jelenlegi világrekordot a kínai Yusheng Du tartja, aki tavaly novemberben 3,47 másodperc alatt rakta ki a 3×3×3-as kockát. A robotok ennyi ideig sem vacakolnak: tavaly tavasszal egy mérnökpáros által fejlesztett robotrendszer 0,38 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát. Azaz tízszer gyorsabban, mint az ember. 2012-ben magyar világcsúcs is született: a 2012-es Rubik-kocka Európa-bajnokságon Endrey Marcell a 3×3×3-as vakon kirakás kategóriában 26,36 másodperccel győzött. A versengés folytatódik, bizonnyal újabb tizedek, századok, ezredek faraghatók a csúcsokból.

Nem roppan össze a feladat súlya alatt

A New Scientist brit tudományos portál a különleges megoldások sorába új színt hozott: bemutatott egy robotkezet, amelyik szintén ki tudja rakni a kockát. Az amerikai fejlesztőcsapat a Shadow Robot Company által konstruált, kereskedelemben kapható robotkéz mozgását mesterséges intelligencia segítségével irányította. A fejlesztők megtanították a robotkezet a finom mozgásokra, azaz az óvatos tekerésre – ne roppanjon össze forgatás közben a kocka. A mesterséges intelligencia pontokat kapott, ha helyesen rakott ki egy oldalt. Úgy programozták, hogy próbálja maximalizálni a pontszámát. Látásérzékelők segítségével adott utasításokat a program a robotkéz számára, amit arra is megtanítottak, hogyan javítsa ki a hibákat. Az egykezes rendszer legjobb ideje három perc körüli helyes forgatás volt. A fejlesztők nem állnak le, újabb finom manipulációs mozgások elvégzésére tanítanák meg a robotkezet – festés vagy origamikészítés merült fel első körben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.