Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kijárási tilalmat is elrendelhetnek

Szigorúbb jogszabályokkal venné vissza az uralmat a kisebb, ám egyre erőszakosabbá váló tüntetések felett a hongkongi kormány. Friss hírek szerint a hét végén életbe is lépne egy erről szóló törvény. Az ellenzék arra figyelmeztet, a szigor csak fokozná az egyébként is forradalmi hangulatot a városállamban.

Buzna Viktor
2019. 10. 03. 18:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ironikus módon egy, a brit gyarmati időből visszamaradt jogintézmény törheti meg a június óta zajló tüntetéseket Hongkongban. Több helyi média is arról számolt be, hogy Carrie Lam kormányzó közvetlen stábja, az úgynevezett Végrehajtó Tanács ma rendkívüli ülésen szigorítja az utcai demonstrációk jogszabályi környezetét. Az eddig meg nem erősített hírek szerint egy 1922-ben elfogadott, soron kívüli jogszabályalkotást biztosító törvényre hivatkozva történnének a módosítások. Akkor a tengerészek sztrájkja indokolta a törvény elfogadását, amely szövegezése szerint vészhelyzetben, illetve közveszély esetén alkalmazható.

A most megjelent hírek szerint két fontos módosítást fogadna el a tanács. Egyrészt kijárási tilalmat vezetnének be, legalábbis a héten történtek miatt erre kérte a testületet a rendőrség. Kedden egy rendőr lőfegyverrel lőtt meg egy tüntetőt, az esetre válaszul szerdán folytatódtak az erőszakos akciók. Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők ellenségképévé a rendőrség vált, amit alátámasztanak a napokban megjelent, a rendőrök súlyos bántalmazását bemutató felvételek.

A másik fontos módosítás a tüntetők azonosítását szolgálná. A szigorított jogszabályi környezetben tilos lenne az arcot takaró maszk viselete, ami több szempontból is kedvezőtlen a tüntetőknek. Mindenekelőtt azért, mert a szemet és a légzőszerveket védő felszerelések az összecsapásokban gyakorlati fontosságot nyernek, de a maszkok szimbolikus szerepe is fontos. Viselete a radikálisok körében népszerű, akik félnek attól, hogy arcmásukat rögzítik a hongkongi, illetve azokon keresztül a kínai hatóságok adatbázisaiban.

Nem először cikkez a sajtó a kijárási tilalom és más szigorítások bevezetéséről. Most azonban nagy eséllyel cselekvésre szánja el magát kormány – ezt támasztják alá a megváltozott körülmények, illetve a kérdést övező intenzív társadalmi vita is. A tüntetések ugyanis túljutottak a csúcspontjukon, amikor szeptember 4-én Lam visszavonta a mozgalomnak szikrát adó, a pekingi kormánnyal összhangban tervezett kiadatási törvényt. Számuk ezért jelentősen csökkent, az utcán maradt kemény mag pedig egyre durvább akciókat indít, mind veszélyesebb fegyverekkel támadva a rendőrökre. De jobban foglalkoztatja a kérdés a közvéleményt is. Az online fórumokon sokan megosztották a jelenleg bebörtönzött egykori aktivista, Edward Leung korábbi kijelentését a maszkviselés szigorításáról. Mint fogalmazott, „erőszakos tüntetésekre hivatkozva egyszer Ukrajnában is betiltották a maszkok viseletét. Nem sokkal később kitört a forradalom”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.