London búcsút int Belfastnak?

2019. 10. 17. 8:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes a bizonytalanság, nagyon nehéz megjósolni, mi fog történni október 31-ig – mondta lapunk megkeresésére Matthew Ashton brit politikai elemző azzal kapcsolatban, hogy a ma kezdődő európai uniós csúcstalálkozó és a brexit napjaként meghatározott október 31. között még nagyon sok minden megtörténhet. A rendezett kilépéshez Nagy-Britanniának megállapodást kellene kötnie az EU-val az uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről, ezt az alkut pedig a brit parlamentnek is jóvá kellene hagynia két héten belül, ami egyáltalán nem biztos.

A megállapodást eddig egyetlen kérdés hiúsította meg: a brexit után miként kerülhető el a határellenőrzés visszaállítása az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság között. Az előző, Theresa May vezette londoni kabinet és az Európai Bizottság között megkötött korábbi alku egy olyan záradékot tartalmazott, amelynek értelmében Észak-Írországra továbbra is érvényesek lennének az egységes európai piac bizonyos szabályai, hogy az Ír-szigeten keresztül haladó áruk mozgását ne kelljen ellenőrizni. A brit területi egységet és szuverenitást féltő kormánypárti konzervatív képviselők nagy része ezért az ellenzéki honatyákkal együtt elvetette ezt a megállapodást, vagyis a brexit nem tudott megvalósulni az eredetileg kitűzött időpontban, idén március 29-én.

Fotó: REUTERS/Henry Nicholls

Matthew Ashton úgy véli, ma már nagyobb a valószínűsége egy új megállapodásnak. – Boris Johnson miniszterelnök szembesült azzal, hogy az EU mindenáron ragaszkodik az egységes belső piac sértetlenségéhez és az Ír-sziget átjárhatóságához. Rájött arra, hogyha Nagy-Britanniát nem akarja az egységes piacban tartani, el kell viselnie egy kemény határ létrejöttét Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között – közölte a Nottingham Trent University oktatója, aki szerint Boris Johnson ebben a szellemben tehet engedményeket Brüsszelnek. A szakértő szerint egy, az Ír-tenger mentén létesülő kemény határnak a Demokratikus Unionista Párt és a monarchia egységét féltő konzervatívok nem örülnének, de az Ír-sziget újraegyesülésének gondolata, Észak-Írország fizikai leválása az Egyesült Királyságról ma már nem ördögtől való gondolat a legtöbb britnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.