Négy fásszárú pusztult ki Magyarországon

Az Európában ismert 454 fafaj 58 százaléka veszélyeztetett, 15 százaléka pedig súlyosan veszélyeztetett, tehát a kihalás fenyegeti. A veszélyeztetettek között szerepel a közönséges vadgesztenye — figyelmeztet a Természetvédelmi Világszervezet. Búcsút mondhatunk a vadgesztenyének?

2019. 10. 03. 16:08
null
A vadgesztenyét is betelepítették Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hazánkban több mint harminc bennszülött (azaz máshol nem található) berkenyekisfaj él, ezek mind veszélyeztetettek, de a rózsák és a galagonyák között is nagyon sok a fenyegetett. A hazai fásszárúakkal foglalkozó vörös listák 1989-ben, 2000-ben és 2019-ben jelentek meg. A tendencia jól kirajzolódik, ugyanis 1989-ben 64, 2000-ben 88, 2019-ben már 97 fa- és cserjefajunk veszélyeztetett valamilyen mértékben. Eddig négy olyan fás szárú faj pusztult ki (közönséges tőzegrozmaring, déli komlógyertyán, bérci ribiszke, pelyhes-vesszős rózsa), amely hazánkon kívül máshol még előfordul – tájékoztatott Bartha Dénes, a Soproni Egyetem egyetemi tanára.

A Vörös lista – Magyarország veszélyeztetett fa- és cserjefajai címmel a közelmúltban megjelent, Bartha Dénes szerkesztette tanulmányban olvasható, hogy az erdőtelepítés is fenyegeti a hazai fafajokat. A professzor szerint azért, mert azt megelőzően más művelési ágban (például szántó, gyep) volt a terület, majd beültetik valamilyen fafajjal vagy fafajokkal. Azonban csak fafajokat telepítenek, az erdő többi alkotórészét (cserjéket, lágyszárúakat, mohákat, zuzmókat, állatokat, gombákat) nem, s nem is törekszik az erdőtelepítő arra, hogy egy életközösséget, ökoszisztémát hozzon létre. Neki – gazdasági megfontolásból – csak faállomány kell, ami lehet, hogy csak egyetlen fafajból áll.

Ugyanakkor a parlagokon, gyepeken is előfordulnak fás szárú növényfajok, amelyekből – idővel – erdő lesz/lenne. Ha az ilyen területeket felszámolják, s beültetik akáccal, nemes nyárakkal, fenyőfajokkal, akkor az ott lévő fa- és cserjefajok áldozatul esnek ennek a beavatkozásnak, s nem természetes erdő alakul ki, hanem kultúrfa-állomány. Több galagonya- és rózsafajunk, a védett csepleszmeggy és a törpe mandula, vagy a fokozottan védett csikófark létét így veszélyezteti az erdőtelepítés.

A vadgesztenyét is betelepítették
Fotó: 123RF

– A vadgesztenye (fehér bokrétafa) nem őshonos hazánkban, természetes előfordulása Észak-Görögországban, Albániában és Macedóniában van, nálunk csak ültetett. Természetes előfordulásai szurdokokra, hűvös helyekre korlátozódnak, az őshonos állományok ivarérett összegyedszámát 5000-9000 közöttire becsülik, ami csökkenő tendenciát mutat. Ennek oka elsősorban az erdőgazdálkodás, másodsorban a turizmus. Nálunk (és Európa sok országában) ültetett egyedeit a vadgesztenye-aknázómoly károsítja súlyosan, amely ellen helyenként sikeresen védekeznek vegyszerrel. Ez a kártevő inváziós módon terjed. Maga a biológiai invázió az egyik legsúlyosabb jelenség a Földön, az általa okozott gazdasági kár már jóval meghaladja a környezetszennyezés okozta kár nagyságát – állítja Bartha Dénes.

Ma mindenért a klímaváltozást okolják, holott – ennek tényét és fontosságát nem feledve – ebben az esetben más, súlyosabb tényezők is vannak. Az intenzív erdőgazdálkodás, a túlszaporított nagyvadállomány, az inváziós fajok terjedése is nagy problémát jelent a fafajok számára.

Az egyetemi tanár szerint az őshonos fafajok eltűnésével elveszítjük természetes vagy ahhoz még hasonlítható erdeinket és az azok által nyújtott szolgáltatásokat (faanyag, tiszta levegő, genetikai erőforrás, rekreáció lehetősége). Az akácosok, amelyek már az erdeink egynegyedét teszik ki, nem alkalmasak rekreációs célokra, nem jár kirándulni oda az ember, de a faanyaga is csak korlátozottan használható. Egy őshonos tölgyhöz sok más élőlény is kötődik; ha elvész a tölgy, akkor nekik sem lesz már életterük, elsivárosodik körülöttük minden. De elvész velük a pannon táj is, amelyben eddig éltünk. Bartha Dénes szerint ezt a pannon tájat kellene megőriznünk s igazi hungarikumnak tekintenünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.