Seehofer: Németország érdekét szolgálja az Athénnak és Ankarának nyújtott segítség

Németország érdekét szolgálja a stabil EU-török menekültügyi egyezmény és az uniós külső határokon lévő államok támogatása, így a Görögországnak és Törökországnak nyújtott segítség – jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter pénteken Athénban.

Forrás: MTI2019. 10. 04. 21:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha a görögöknek és a törököknek segítünk, az nemcsak szolidaritást jelent irántatok, hanem rajtunk is segít” – mondta Seehofer görög újságíróknak.

A német tárcavezető csütörtökön és pénteken Törökországban és Görögországban tárgyalt az ingataggá vált 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.

A miniszter figyelmeztetett: senki se higgye Európában, hogy a bevándorlás kérdése nem tartozik rá. Ha a menekültügyi válságot nem együttesen, szolidaritással kezeljük, akkor a 2015-öshöz fogható állapotokat élhetjük meg újra, s akkor a menedékkérők Európa-szerte mindenütt ott lesznek. „Nekem egy rendezett bevándorlási politika rokonszenvesebb egy rendezetlen bevándorlásnál” – fűzte hozzá.

Seehofer a nap folyamán Mihalisz Hriszohoidisszel, a görög polgári védelmi tárcavezetővel és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztossal egyeztetett Athénban.

Mint mondta, Németország segítséget ajánlott fel Görögországnak a határvédelem, az információs technológia terén, valamint személyzetet a menedékkérelmi eljárások feldolgozásához, hogy enyhíteni lehessen a görög égei-tengeri szigeteken lévő túlzsúfolt menekülttáborokra nehezedő nyomáson.

Hriszohoidisz pozitívan értékelte a megbeszélést Seehoferrel. „Mindannyian franciák vagyunk, ha Franciaország szenved, mindannyian németek vagyunk, ha Münchenben vagy Berlinben történik valami. Megkönnyebbültem, hogy ma egyetértettünk abban, hogy a menekültügyi kérdésben mindannyian görögök legyünk” – fogalmazott a görög tárcavezető.

A szigeteken drámai a menekültügyi helyzet.

„Ha nem cselekszünk, akkor Mória fogja megbélyegezni egész Európát” – hangsúlyozta Hriszohoidisz, aki arra utalt, hogy a legrosszabb a helyzet a leszboszi Mória menekülttáborban, ahol jelenleg már több mint 13 ezer befogadott tartózkodik, noha a létesítményt eredetileg háromezer ember ellátására tervezték.

Június óta egyre több illegális bevándorló igyekszik átjutni Görögországba az Égei-tengeren. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2019 szeptemberében 10 ezer 258-an keltek át Törökországból a görög szigetekre, a török parti őrség – a menekültügyi megállapodás értelmében – ezzel párhuzamosan 11 ezer 370 migránst tudott feltartóztatni és visszafordítani az elmúlt hónapban.

A Brüsszel és Ankara közötti egyezség ugyanakkor előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek visszaszállítását is török földre. Az új görög kormány hétfőn bejelentette: az előző vezetés az elmúlt években mindösszesen 1806 embert küldött vissza Törökországba, ők azonban 2020 végéig mintegy tízezer bevándorlót és menekültet akarnak visszaküldeni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.