A viccpárt megoldása a Strasbourg-dilemmára

Az Európai Parlamentet vándorcirkusznak gúnyolják, mivel székhelye Strasbourgban van, a parlamenti bizottságok pedig Brüsszelben üléseznek, míg a parlamenti főtitkárság Luxembourgban található.

2019. 11. 22. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a vándormadár, az Európai Parlament évente tizenkétszer útra kel. Brüsszelből Strasbourgba, oda-vissza. Ostoba szokás, ami több mint 60 évre nyúlik vissza. Költséges – hiszen több mint 500 millió euróba kerül egyetlen parlamenti ciklus alatt –, káros a környezetre és értelmetlen – a strasbourgi épületek évente több mint 300 napon keresztül üresen állnak – fejti ki Nico Semsrott európai parlamenti (EP-) képviselő abban a videóban, amely kedden került fel a YouTube-videómegosztóra, s amelyről a Politico brüsszeli hírportál tegnapi hírlevelében számolt be.

Az Európai Parlamentet valóban vándorcirkusznak gúnyolják, mivel székhelye Strasbourgban van – itt tartják a plenáris ülések egy részét –, a parlamenti bizottságok pedig Brüsszelben üléseznek, míg a parlamenti főtitkárság Luxembourgban található. Az év nagy részében Brüsszelben élő és dolgozó EP-alkalmazottak, képviselők, bürokraták, tolmácsok és a kiszolgálószemélyzet évente tizenkétszer konténerekbe csomagolja a munkához szükséges iratokat, kamionokra teszi azokat, és elindul a 430 kilométerre lévő Stras­bourgba, ahol havonta három-négy napot töltenek. Bár az állandó költözködés nagy költségekkel jár, Franciaország ragaszkodik a székhely megtartásához, ahogyan azt az európai uniós­ szerződések is kikötik. Idén nyáron Sebastian Kurz osztrák kancellár sürgette a felesleges gyakorlat megszüntetését, mondván, az intézményrendszer reformra szorul, ám Emmanuel Macron francia államfő – elődeihez hasonlóan – elutasítja a változtatást.

A német Nico Semsrott azonban látszólag nagyon egyszerű megoldást talált a problémára, amit azonban az EU-tagállamok vélhetőleg nem támogatnak majd. – A szerződések mind­össze annyit írnak elő, hogy a parlamentnek Strasbourgban kell üléseznie, de nem határozza meg, hogy a franciaországi Strasbourgról vagy a Saskatchewan (kanadai) tartománybeli Strasbourgról van-e szó. Az sincs egyértelműen meghatározva, hogy Strasbourg egyáltalán város-e. Ezért átneveztem a brüsszeli plenáris üléstermet Strasbourgnak – írja Semsrott az Európai Parlament elnökének, David Sassolinak küldött levelében. A fent említett videófelvételen Semsrott egy sárga címkét ragaszt a brüsszeli ülésterem bejáratára, rajta a felirattal: Strasbourg.

Nico Semsrott a Die Partei nevű viccpárt képviseletében került idén nyáron az Európai Parlamentbe. A humorista júniusban a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, be akarja vinni az iróniát az EP-be. – Szerintem a leginkább hasznos képességem, hogy érdekeset varázsolok az unalmasból. Az EP-ben a száraz, szakbizottsági ügyeket ezért meghagyom inkább másoknak – nyilatkozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.