Szoros a viszonyunk Szöullal

Mintegy 150 dél-­koreai vállalat működik Magyarországon, a közép-európai térség legnagyobb Koreai Kulturális Központja szintén itt kapott helyet.

2019. 11. 08. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkba látogatott tegnap az idén tavasszal Szöulban megalapított Koreai–Magyar Baráti Társaság vezetősége, hogy együttműködési megállapodást írjon alá a delegációt vendégül látó Külügyi és Külgazdasági Intézettel (KKI). Az egyesület létrehozását kezdeményező Pak Cshol On volt minisztert – aki egyébként a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételét célzó koreai tárgyalóküldöttség egykori vezetője volt – elkísérte a társaság elnöki tisztségét betöltő Ro Dzse Hon is, aki a harminc évvel ezelőtti kapcsolatlétesítés idején hivatalban lévő államfő, Ro Te Vu fia.

Ugrósdy Márton, a KKI igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen felszólalva hangsúlyozta: két ország között a kapcsolat akkor lehet igazán sikeres, ha nem csupán politikai, de alacsonyabb szinten is megvalósul az együttműködés.

– Ebben a folyamatban töltenek be fontos szerepet azok az emberek és szervezetek, akik a saját érdeklődésük és kötődésük által motiválva teszik hozzá saját részüket a viszony fejlődéséhez – hangsúlyozta a kutató. Emlékeztetett, a kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját mindkét ország egyaránt magyar-koreai emlékévként kezeli, amelynek égisze alatt számos fontos politikai és gazdasági együttműködés született Budapest és Szöul között, a KKI-nak pedig külön öröm, hogy már a második megállapodást írhatták alá a frissen alakult társasággal.

Ro Dzse Hon beszédében az elmúlt évek legfontosabb eredményeit felsorolva kitért arra: mintegy 150 dél-­koreai vállalat működik Magyarországon, a közép-európai térség legnagyobb Koreai Kulturális Központja szintén itt kapott helyet, szeptember óta pedig a lengyel LOT légitársaság közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Szöul között, amely mindkét ország üzleti és turisztikai kapcsolatait gazdagabbá teszi. Pak Cshol On az 1956-os forradalom évfordulójára utalva azt mondta: Dél-Korea mindenkor tisztelettel adózott a magyarok példaértékű szabadságharca előtt, amelynek eseményeit a Koreai-félszigeten nagy érdeklődéssel követték.

Csoma Mózes, Magyarország ­szöuli nagykövete a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: – Az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredményének tartom a társaság megalakulását, amelynek vezetőségében számos értelmiségi és üzletember tevékenykedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.