időjárás 18°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Szoros a viszonyunk Szöullal

Tóth Loretta
2019.11.08. 13:18

Hazánkba látogatott tegnap az idén tavasszal Szöulban megalapított Koreai–Magyar Baráti Társaság vezetősége, hogy együttműködési megállapodást írjon alá a delegációt vendégül látó Külügyi és Külgazdasági Intézettel (KKI). Az egyesület létrehozását kezdeményező Pak Cshol On volt minisztert – aki egyébként a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételét célzó koreai tárgyalóküldöttség egykori vezetője volt – elkísérte a társaság elnöki tisztségét betöltő Ro Dzse Hon is, aki a harminc évvel ezelőtti kapcsolatlétesítés idején hivatalban lévő államfő, Ro Te Vu fia.

Ugrósdy Márton, a KKI igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen felszólalva hangsúlyozta: két ország között a kapcsolat akkor lehet igazán sikeres, ha nem csupán politikai, de alacsonyabb szinten is megvalósul az együttműködés.

– Ebben a folyamatban töltenek be fontos szerepet azok az emberek és szervezetek, akik a saját érdeklődésük és kötődésük által motiválva teszik hozzá saját részüket a viszony fejlődéséhez – hangsúlyozta a kutató. Emlékeztetett, a kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját mindkét ország egyaránt magyar-koreai emlékévként kezeli, amelynek égisze alatt számos fontos politikai és gazdasági együttműködés született Budapest és Szöul között, a KKI-nak pedig külön öröm, hogy már a második megállapodást írhatták alá a frissen alakult társasággal.

Ro Dzse Hon beszédében az elmúlt évek legfontosabb eredményeit felsorolva kitért arra: mintegy 150 dél-­koreai vállalat működik Magyarországon, a közép-európai térség legnagyobb Koreai Kulturális Központja szintén itt kapott helyet, szeptember óta pedig a lengyel LOT légitársaság közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Szöul között, amely mindkét ország üzleti és turisztikai kapcsolatait gazdagabbá teszi. Pak Cshol On az 1956-os forradalom évfordulójára utalva azt mondta: Dél-Korea mindenkor tisztelettel adózott a magyarok példaértékű szabadságharca előtt, amelynek eseményeit a Koreai-félszigeten nagy érdeklődéssel követték.

Csoma Mózes, Magyarország ­szöuli nagykövete a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: – Az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredményének tartom a társaság megalakulását, amelynek vezetőségében számos értelmiségi és üzletember tevékenykedik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.