Zöld jelzést kapott az uniós bizottságban Várhelyi Olivér

Várhelyi sorsa azután vált kérdésessé, hogy múlt héten az EP külügyi bizottságának baloldala – a hazai ellenzékkel kiegészülve – nem találta elég függetlennek az aspiránst, így ráadáskérdéseket tettek fel neki.

2019. 11. 19. 6:05
Oliver Varhelyi attends his hearing before the European Parliament in Brussels
A magyar diplomata hamarosan kulcspozícióba kerülhet az Európai Unióban a Von der Leyen-bizottság tagjaként Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhelyi Olivér lesz az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa, miután az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága tegnap rábólintott a diplomata jelöltségére. A folyamat utolsó lépcsőfokaként jövő héten az EP Strasbourgban az egész biztosi testületről szavaz. Várhelyi sorsa azután vált kérdésessé, hogy múlt héten az EP külügyi bizottságának baloldala – a hazai ellenzékkel kiegészülve – nem találta elég függetlennek az aspiránst, így ráadáskérdéseket tettek fel neki. A tegnapi magyar sikert köve­tően a momentumos Donáth Anna a magyar kormánnyal szembeni maradandó bizalmatlanságról beszélt, a szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István óva intette hazánk leendő biztosát, mondván: a jövőben egyetlen lépésnyit sem szabad majd letérnie az európai útról. Dobrev Klára DK-s EP-képviselő közösségi oldalra feltett üzenetében úgy fogalmazott, hogy a magyar biztosjelölt „láthatóan jól megtanulta Orbán pávatáncát és kettős beszédét”, majd megfenyegette azzal, hogy „rajta tartják a szemüket”, és ha megsérti a kötelező függetlenség szabályait, akkor azonnal kezdeményezni fogják a tisztségéből való felmentését. Gál Kinga fideszes EP-képviselő ugyanakkor rámutatott: az ellenzéknek nem sikerült megakadályoznia, hogy Magyarországnak egy kulcspozícióban szakmailag rátermett biztosa legyen. Az eddig hazánk uniós nagyköveteként tevékenykedő Várhelyi a zöld jelzést követően a Twitteren megtisztelőnek nevezte, hogy a Von der Leyen-bizottság leendő tagja lehet.

– Bízunk benne, hogy a hamarosan felálló új Euró­pai Bizottság kiegyensúlyozottabb, józanabb ­uniós vezetést hoz és új korszakot nyit az unió bevándorláspolitikájában – kommentálta a brüsszeli fejleményeket a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hozzátéve: a magyar ellenzék hiába küzdött azért, hogy hazánknak ne legyen uniós biztosa, az áskálódásuk megbukott.

A magyar diplomata hamarosan kulcspozícióba kerülhet az Európai Unióban a Von der Leyen-bizottság tagjaként
Fotó: Reuters

Várhelyinek egyébként valóban nem volt könnyű dolga, mire elnyerte a bizottsági presztízstárcát: az EP külügyi bizottsága múlt csütörtökön hallgatta meg, ám az átpolitizált szakmai vizsga után újabb – ezúttal írásbeli – kérdéseket intéztek hozzá a képviselők. Az uniós parlament baloldala ugyanis megkérdőjelezte függetlenségét a magyar kormánytól, így Orbán Viktor miniszterelnöktől. A ráadáskérdések egy része szintén e kapcsolatot taglalta. A baloldali és zöldpolitikusok főként jogállamisági kritikákat intéztek Várhelyihez, illetve Orbán Viktor Bakuban, a Türk Tanács ülésén tett kijelentéseit kérték számon rajta. Az eseményen a miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország az EU-hoz közelebb akarja látni Azerbajdzsánt és Törökországot. A külügyi bizottsághoz eljuttatott válaszokban Várhelyi tegnap ismét hangsúlyozta: uniós biztosként egyetlen kormányfőtől vagy kormányzati szereplőtől sem fogad el iránymutatást, a bizottság tagjai ugyanis az Európai Unió képviseletében végzik feladatukat. Arra is újból kitért, hogy amennyiben a szakpolitika célországaiban az alapvető értékek vagy a jogállamiság hanyatlását látja, fel fog szólalni az adott állam ellen. A válaszok ahhoz elég meggyőzőnek bizonyultak, hogy a külügyi bizottság tegnap délutáni ülésén már az EP szociáldemokrata és liberális frak­ciója is támogassa a magyar jelöltet. A zöldek továbbra is szkeptikusak maradtak, holland képviselőjük, Bas Eickhout értetlenségének adott hangot, amiért Magyarország kezébe került az uniós bővítés sorsa. A múlt csütörtöki meghallgatás után egyébként a parlamenti jobboldal – élen az Európai Néppárttal – már zöld jelzést adott volna Várhelyinek, ám ez nem volt elegendő az első körös sikerhez.

Emlékezetes, hogy az egykori uniós nagykövet azután lett biztosjelölt, hogy Trócsányi ­Lászlót összeférhetetlenségre hivatkozva, még a jelöltállítás anyagi érdekeltségekkel foglalkozó szakaszában elutasította az EP jogi bizottsága. Mivel Románia első aspiránsa Trócsányihoz hasonlóan járt, egy ideig kérdéses volt, hogy Von der Leyen felcseréli-e a magyar és román biztosnak szánt tárcákat. Végül az eredeti tervnek megfelelően Bukarest jelöltje a közlekedést, hazánk pedig a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót kapta. A diplomácia világában otthonosan mozgó Várhelyinek a hetekig tartó bizonytalanság amiatt okozott némi fejtörést, mert így egyszerre két szakmai meghallgatásra kellett készülnie.

Jelenleg már (majdnem) minden adott ahhoz, hogy az EU végrehajtó testülete december elsején munkába álljon. A kilépés kapujában toporgó Nagy-Britannia még nem jelölt biztost. Valószínűsíthető, hogy ez nem történik meg, a brit hézagot pedig egy jogi kiskapu segítségével tömik be. A mostani, ügyvezető bizottság múlt héten kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg Londont, amiért finoman szólva sem könnyíti meg Von der Leyen csapatépítését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.