Az EU szemet huny a hindu nacionalizmus felett

Hiába a széles körű nemzetközi tiltakozás, az Európai Unió vezetése továbbra is kesztyűs kézzel bánik a máskülönben sokat bírált indiai kormánnyal.

Buzna Viktor
2019. 12. 22. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a széles körű nemzetközi tiltakozás, az Európai Unió vezetése továbbra is kesztyűs kézzel bánik a máskülönben sokat bírált indiai kormánnyal. Legalábbis ez derül ki a Narendra Modi indiai miniszterelnök és az Európai Tanács vezetője, Charles Michel között folytatott telefonbeszélgetésből. A hét végén a jövő évi csúcstalálkozóról egyeztetett a két vezető, de a megjelent beszámolók alapján szóba kerültek gazdasági, biztonsági és klímavédelmi kérdések is. – India stratégiai partnere az EU-nak – írta a beszélgetéssel kapcsolatban Michel a Twitter mikroblogon.

A baráti hangvétel azonban nem indokolt. Miközben az új uniós vezetés a karakteresebb külpolitika, a diplomáciában a nyugati értékek védelme mellett kötelezte el magát, Indiában a hét végén huszonháromra emelkedett az utcai zavargások áldozatainak száma.

A konfliktus hátterében egy új állampolgársági törvény áll. A jogszabály látszólag humánus célokat szolgál, a kormány elmondása szerint megkönnyítenék a bevándorlást azoknak a hindu, keresztény, buddhista, szikh, zoroasztriánus, illetve dzsanista menekülteknek, akik igazolni tudják, hogy 2015 előtt vallási üldöztetés miatt érkeztek az 1,3 milliárd fős országba.

Ezt hangsúlyozta a hétvégén Modi is; a hindu miniszterelnök Újdelhiben a jobboldali kormánypárt, a BJP melletti szimpátiamegmozduláson szólalt fel. Mint fogalmazott, a jogszabály az áldozatok megsegítését szolgálja, de a kormányfő próbálta megnyugtatni a muszlimokat is.

Utóbbiak azért tiltakoznak a törvény ellen, mert úgy vélik, a kormány célja, hogy az ország legkeletibb és legnyugatibb szegleteibe, ahol a legtöbb muszlim él, több hindut telepítsen, a javukra billentve a kényes vallási-demográfiai egyensúlyt. A tüntetések időközben etnikai villongásokba csapnak át; szombaton egyetlen nap alatt tizenöt ember halt meg, és többségük életét éleslőszer oltotta ki.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor diplomáciai következménye is lett az ellentmondásos törvénynek. Számos muszlim ország tiltakozott a törvény miatt és aggodalmát fejezte ki az ENSZ is. Az Egyesült Államok törvényhozása szankciókat helyezett kilátásba, Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig biztonsági okokra hivatkozva lemondta indiai látogatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.