Bernben nem bíznak meg Olaszországban

Egy svájci bíróság határozata szerint a családokat és a súlyosan beteg menedékkérőket nem látja el megfelelően Olaszország, ezért adott esetben meggátolhatják a visszatoloncolásukat.

2020. 01. 17. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családokat és a súlyosan beteg menedékkérőket nem látja el megfelelően Olaszország, ezért Svájc adott esetben meggátolhatja a visszatoloncolásukat a szomszédos országba – állapította meg pénteki határozatában a svájci szövetségi közigazgatási bíróság.

A törvényszék az előző olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nevével fémjelzett, tavaly hatályba lépett intézkedésekre hivatkozik, amelyek értelmében Olaszországban most már csak a kísérő nélkül érkező kiskorúakat és az oltalmazott státussal rendelkező személyeket helyezik el kisebb, kényelmesebb menekültközpontokba. A családoknak a nagyobb befogadóközpontokban, illetve hajléktalanszállásokon kell tartózkodniuk, amelyek nem alkalmasak a gyermekek és a betegségben szenvedők szakszerű ellátására – írja a Neue Zürcher Zeitung napilap.

A svájci bíróság ezért úgy határozott, a dublini menekültügyi rendelet értelmében csak abban az esetben toloncolnak vissza súlyosan beteg menedékkérőket, illetve családokat Olaszországba, ha megfelelő biztosítékokat kapnak a megfelelő ellátásukra vonatkozóan. Az EU dublini rendelete szerint egy adott menedékkérelmet annak az uniós tagállamnak kell megvizsgálnia, amelyen át a menedékkérő belépett az unió területére. A rendelet a nem uniós tag Svájcra is vonatkozik. Az egyezmény alapján tavaly január és november között 610 embert küldtek vissza Svájcból Olaszországba.

A nyolc és fél millió lakosú Svájcban jelenleg mintegy 125 ezer menedékkérő él. A kérelmek száma évről évre csökken: 2018-ban 15 255-öt nyújtottak be, ami 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbben eritreainak, szírnek és afgánnak vallották magukat. A svájci kormány tavaly nyáron kilátásba helyezte, hogy korlátozni fogja azoknak a bevándorlóknak a mozgását, akik oltalmazott státust kaptak, azaz menedékstátusra nem jogosultak, de a rájuk leselkedő veszélyek miatt hazaküldeni se lehet őket. Ez a mintegy 40 ezer ember a jelenlegi szabályok értelmében hazautazhat családi okokból, például hozzátartozó halála esetén.

A szigorítást sürgető jobboldali pártok szerint azonban ideje véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy magukat menekülteknek nevező emberek „üdülni” mennek vissza oda, ahol állítólag üldözik őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.