Máig él a Charlie Hebdo

Tegnap volt öt éve, hogy két iszlamista mészárlást rendezett a szerkesztőségben, amiért a szatirikus francia magazin karikatúrát közölt Mohamed prófétáról és gúnyolódott az iszlámon.

2020. 01. 08. 14:51
Fifth anniversary of the attack at the satirical newspaper Charlie Hebdo in Paris
Franciaország-szerte megemlékeztek a merényletről Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap volt öt éve, hogy két iszlamista mészárlást rendezett a Charlie Hebdo szerkesztőségében, amiért a szatirikus francia magazin karikatúrát közölt Mohamed prófétáról és gúnyolódott az iszlámon. A terroristák összesen 12 emberrel végeztek, köztük az újság több neves karikaturistájával, de céljukat nem érték el: a Charlie Hebdo a mai napig működik. Olyannyira, hogy a lap az évfordulóra időzítve ismét különleges lapszámmal jelent meg, ezúttal az „újfajta cenzúrát”, azaz a szólásszabadságot is veszélyeztető túlzott politikai korrektséget helyezve célkeresztjébe.

Ettől függetlenül a Charlie Hebdo elleni támadás új fejezetet nyitott Franciaország és az egész földrész történelmében. A merénylet csak az első volt a sorban, melyet újabbak követtek: alig két napra rá az egyik kóser boltban történt túszdráma, majd novemberben a 131 életet követelő párizsi vérfürdő – és még hosszan lehetne sorolni. A fenyegetés máig tart, éppen néhány napja gyilkolt egy elmebeteg iszlamista Párizs közelében. Franciaországban mindmáig kettes fokozatú biztonsági riasztás van érvényben, az utcakép részévé váltak a fegyveres katonák. Az események a politikára is hatással voltak, megerősödtek a bevándorlásellenes erők, és a társadalom is megosztottá vált a kérdésben.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni és a kóser boltban végrehajtott terrorakció ügye egyébként még csak most jutott el a tárgyalásokig. Igaz, a France24 tudósítása szerint a régóta várt igazságszolgáltatás jobban hasonlít egy „szellemtárgyalásra”, miután a 24 felelős közül 19 már meghalt, többségük ugyanis Szíriába vagy Irakba menekült, ahol minden bizonnyal az Iszlám Állammal együtt végeztek velük. A bíróság előtt így várhatóan mindössze öten jelennek majd meg.

Franciaország-szerte megemlékeztek a merényletről
Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Nem halad sokkal gyorsabban a párizsi terrortámadás hátterének felgöngyölítése sem. A vádiratból úgy tűnik, hogy a párizsi és más merényletek – köztük a 2016-os, 32 életet kioltó brüsszeli – kiterveléséért egyetlen belga férfi, Ousamma Atar felelős. Az Iszlám Állam európai akcióit koordináló terroristával azóta ugyancsak végeztek Szíriában, csakúgy, mint a támadások „bombagyárosával”.

Az egyetlen túlélőt a közvetlen elkövetők közül, Salah Abdeslamot egy szigorúan őrzött francia börtönben tartják fogva. A terroristát 2018-ban a belga bíróság húsz év szabadságvesztésre ítélte, amiért bujdosása során tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Terrorizmus miatt várhatóan jövőre áll a bíróság elé Franciaországban, valószínűleg életfogytiglani büntetésre számíthat. Eddig nem volt túl bőbeszédű, a kérdésekre nem válaszolt, mindössze annyit mondott, hogy „csak Allahban bízik”. Salah Abdeslam vélhetően a támadás logisztikájáért felelt, illetve fel kellett volna robbantania magát, amire végül nem került sor. A férfi Magyarországon is többször megfordult, feltöltőkártyás telefonokat vásárolt, amivel a kapcsolatot tartották tettestársaival, valamint több merénylőt Budapestről szállított magával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.