Pekingig érnek a merénylet szálai

A Közel-Keleten folytatódhat az Egyesült Államok és Kína nagyhatalmi játszmája, amit a két ország regionális politikája és Kászem Szolejmani tábornok meggyilkolásának körülményei is alátámasztanak. Úgy tűnik ugyanis, hogy a múlt hét pénteken történt likvidálással Trump ázsiai riválisának is üzent, aki évek óta gőzerővel építi hídfőállásait az arab világban.

Buzna Viktor
2020. 01. 08. 9:09
A navy soldier of People's Liberation Army (PLA) stands guard as Chinese citizens board the naval ship "Linyi" at a port in Aden
Kínai katonák Dzsibutiban. Terjeszkednek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni katonai csúcsvezető, Kászem Szolejmani tábornok meggyilkolásával Donald Trump eddigi kormányázásának legfontosabb külpolitikai döntését hozta meg, amit az is alátámaszt, hogy az amerikai elnök ezzel nemcsak Iránnak, de a nagypolitikai vetélytársainak, Kínának és Oroszországnak is üzent. Alig egy héttel a merénylet előtt ugyanis a két feltörekvő keleti nagyhatalom, Kína és Oroszország Iránnal közösen tartott hadgyakorlatot az Ománi-öbölben, s a helyszínválasztás üzenet volt az Egyesült Államoknak: májusban és júniusban itt kereskedelmi hajókat támadtak meg, amiért Washington Teheránt vádolta meg.

A hadgyakorlat előkészítése a 2019-es év kiemelt diplomáciai eseményének számított, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csak tavaly ötször látogatott el Pekingbe. De látványosabban is kinyilatkoztatták a formálódó katonai szövetséget. Bár az ENSZ-szankciók miatt Irán nem válhatott az ­eurázsiai védelmi partnerség, a ­Sanghaji Együttműködési Szervezet tagjává, a tavaly ­júniusi csúcstalálkozón Haszan Róháni iráni elnök személyesen jelent meg, és találkozott Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai és Vlagyimir Putyin orosz vezetőkkel.

Elemzések szerint Pekingnek az Egyesült Államokkal zajló kereskedelmi konfliktus miatt jött jól az iráni kártya. Ahogyan John Fulton, az Atlantic ­Council agytröszt elemzésében írja, Zaríf tavalyi látogatásait a kínai külügy felhasználhatta, hogy felhívja a figyelmet Washington konfliktusos külpolitikájára, miközben betekintést nyerhettek az iráni atomprogramba. Szolejmani meg­gyilkolásával is ez a kommunikáció folytatódott, Vang Ji kínai külügyminiszter egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államoknak is normakövető magatartást kell folytatnia közel-keleti politikájában.

Kínai katonák Dzsibutiban. Terjeszkednek
Fotó: Reuters

Bár az eddig elhangzottak alapján aligha lesz Peking a Washingtont elítélők szószólója, hosszú távon elképzelhetetlen, hogy a térségben ne ütközzenek érdekei az Egyesült Államokkal. Kína a világ legnagyobb kőolaj- és földgázimportőre, energiaéhségének döntő részét a Közel-Keletről fedezi. A 2013-ban meghirdetett kínai geopolitikai stratégia, az Egy övezet, egy út is kiemelt szerepet szán a Közel-Keletnek, az elmúlt években 123 milliárd dollár kínai tőke érkezett a térségbe. Peking eddig tizenöt országgal kötötte meg a legmagasabb, stratégiai szintű kétol­dalú megállapodást, s gazdasági érdekeinek katonai védelmét is a saját kezébe vette. Afrika keleti szarvánál, Dzsibutiban a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 590 millió dollárért épített bázist magának, hadiflottájuk pedig a kereskedelmi útvonalakat biztosítja a Szomália partjai mentén fosztogató kalózoktól. Szintén aggaszthatja az amerikai és NATO-erőket, hogy Kína a térségben általában virágzó fegyverpiacon is egyre nagyobb részesedést szerez.

Bár Peking valószínűleg a jövőben is szeretné elkerülni a közvetlen konfliktust Washingtonnal a Közel-Keleten, kérdéses, hogy az amerikai kormányzat meddig szűkíti mozgásterét. A Szolejmani elleni merénylet Trump külpolitikai stratégiaváltásának nyitánya is lehet: Barack Obama elnök 2011-ben hirdette meg a Pivot to Asia politikát, a kelet-ázsiai térség azóta az amerikai kormány nemzetközi érdeklődésének középpontjába került. Ez változhat a múlt hét pénteki merénylettel, Trump már aznap 3500 fővel növelte a Közel-Keleten állomásozó amerikai haderő létszámát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.