Szolejmani megölését vitatja Amerika

Az előválasztásokkal hamarosan élesbe forduló amerikai kampányt is tematizálja, hogy az Egyesült Államokban csaknem két hét múltán is vitatkoznak Kászem Szolejmani iráni tábornok megöletésén.

2020. 01. 14. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előválasztásokkal hamarosan élesbe forduló amerikai kampányt is tematizálja, hogy az Egyesült Államokban csaknem két hét múltán is vitatkoznak Kászem Szolejmani iráni tábornok megöletésén. „A szörnyű múltja miatt ez nem is igazán számít” – igyekezett pontot tenni a vita végére Donald Trump elnök a Twitter mikroblogon, miután az államapparátuson belül is kezdték megkérdőjelezni, hogy a tábornok vezetésével Teherán valóban küszöbön álló merényletekkel fenyegette-e Amerikát. Mark Esper védelmi miniszter azt mondta, nem látott olyan bizonyítékot, amely szerint – mint Trump állította – Irán négy különböző amerikai nagykövetséget is a célkeresztjébe vett volna. De Esper annyiban kiállt az elnök mellett, hogy valószínűsítette, az iszlám köztársaság valóban ilyesmit tervez.

Noha két vezető illetékes – Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatónője, valamint Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke – egyaránt megerősítette, hogy a hírszerzésnek tudomása volt előkészületben lévő Amerika-ellenes támadásról, a közvélemény szkeptikus – az ellenzéki demokraták pedig rájátszanak erre. A különböző felmérések szerint az amerikaiak átlagosan 53:40 arányban elutasítják Trump agresszív Irán-politikáját. Ez nagyjából tükrözi az elnök általános megítélését és azt a megosztottságot, amellyel az amerikaiak 2017 óta viszonyulnak a Fehér Ház politikájához. „Akármi a kérdés, Trump a válasz!” – érzékelteti ezt a The Atlantic magazin online kiadása. A demokraták általában úgy vélik, az elnök bosszúból cselekedett, lépésével bajba sodorva Amerikát külföldön. „A korrumpált demokraták mindent megtesznek, hogy az ajatollah megmentésére siessenek” – vágott vissza blogüzenetében Trump, egy nyilvánvalóan hamis fotót is megosztva 71 millió Twitter-követőjével. Ezen a demokraták kongresszusi vezetői közül Chuck Schumer szenátor turbánnal, Nancy Pelosi képviselőházi elnök pedig kendővel a fejével látható egy iráni zászló előterében. Trump és a demokraták ellentéte tovább éleződhet a jövő héttől kezdve, amikor várhatóan megkezdődik az elnök közjogi felelősségre vonásának, az impeachmentnek a szenátusi tárgyalássorozata. Trump választási kampányba simuló Irán-politikájának hullámai Teheránig is elérnek. A minap – több százezer kedveléssel (lájkkal) – a mindenkori legnépszerűbb iráni Twitter-üzenet lett abból, hogy az elnök fárszi nyelven állt ki a rendszerellenes iráni tüntetők mellett. De Washington hivatalos politikája továbbra is az: nem akar rendszerváltást kierőszakolni az iszlám köztársaságban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.