Teherán nem fog felelőtlenül viselkedni

2020. 01. 06. 9:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Iráni utazásaim során én is többször találkoztam azzal, hogy mecsetek falára vagy repülőtereken ki van plakátolva Kászem Szolejmani képe. Óriási nimbusza volt, különösen a fegyveres erők és a konzervatívok, valamint a példaképre vágyó, vallásosabb fiatalok körében – kommentálta a pénteken egy amerikai dróncsapásban Bagdadban meggyilkolt tábornok megítélését Sárközy Miklós. A Károli Gáspár Egyetem tanára szerint ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a katona soha nem viselt politikai hivatalt.

– Megőrizte tisztaságát, nem ragadt rá a korrupció vádja. Megmaradt puritán katonának, aki nem épített villákat, sőt megvetette a világi politikai elitet – magyarázta. Az iranista szerint a tábornok egyrészt a katonai múltjából kovácsolt sikert, másrészt ügyesen alkotta meg magáról a nagy honvédő képét.

– Sosem adott interjúkat, de jól kezelte a közösségi médiát – fűzte hozzá.

A szakember rámutatott, hogy az iráni nemzet most összezárt, még azokban is feltámadt a hazafiasság, akik egyébként nem szerették Szolejmanit.

– Ha az Egyesült Államok folytatja a nyomást, az rövid távon biztosan nem kedvez a Nyugat-barát politikai erőknek. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az ultrakonzervatívok az egyik legfontosabb emberüket veszítették el – elemezte a belpolitikai következményeket.

Ami a külpolitikai hatásokat illeti, Sárközy Miklós emlékeztetett, hogy az Irán-ellenesség az elmúlt hónapok iraki és libanoni tüntetései során, már Szolejmani halála előtt is érezhető volt. Úgy véli, hogy az iráni rendszer működik, a tábornok pótolható, sőt a síita hagyományokban mártírként olyan jelképpé vált, aki még holtában is használ a perzsa államnak.

– Teherán semmilyen felelőtlen lépést nem fog tenni. Az iráni politikai elit nem olyan bolond, hogy vágóhídra küldje magát! A nyilvánosságnak persze beszélnek a bosszúról, de tudják jól, hogy bármilyen aránytalan válaszcsapás milyen következményekkel járna. Az amerikaiak például szét tudnák bombázni Dél-Irán olajfinomítóit, amit nem kockáztathatnak – vélekedett a lehetséges reakciókról az iranista.

Hozzátette, hogy egyéni támadásokat amerikaiak ellen azért elképzelhetőnek tart, és különösen figyelni kell majd a 40 napos gyász leteltével, amely nem csak a síiták között fontos, de éppen az iszlám forradalom évfordulójára fog esni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.