Tömeges elvándorlás, székelyföldi migránsügy

Forrnak az indulatok a székelyföldi Gyergyóditróban, miután két Srí Lankából érkezett munkást alkalmazott az egyik helyi pékség.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrnak az indulatok a székelyföldi Gyergyóditróban, miután két Srí Lankából érkezett munkást alkalmazott az egyik helyi pékség. A Facebookon külön csoport jött létre Migránsmentes Ditrót akarunk elnevezéssel, ahol többen nyíltan megfenyegették az ázsiaiakat és alkalmazóikat. Sokan migránsok tömeges betelepedésétől, a közbiztonság romlásától tartanak. A két – katolikus vallású – munkást a pékség biztonsági okokból elköltöztette a szinte kizárólag magyarok lakta ötezer fős településről, és a szomszédos Gyergyószárhegyen béreltek nekik lakást. Szombatra lakossági fórumot javasolt az ügyben Gyergyóditró polgármestere. Puskás Elemér az uszítás azonnali leállítását sürgette, és sajnálatosnak tartotta, hogy egyesek összekeverik a migrációt a vendégmunkával.

A pékség tulajdonosai elmondták, kénytelenek külföldieket alkalmazni, mert a településről és a környékről nem találtak munkaerőt a tömeges elvándorlás miatt. Egy nemzetközi munkaerő-közvetítő ügynökségen keresztül kerültek kapcsolatba a Srí Lanka-i pékekkel, akik hivatalos úton, kétéves munkaszerződéssel álltak munkába Gyergyóditróban. Összesen hét ázsiaival kötöttek szerződést. A tervek szerint még egy pék érkezik Srí Lankából, négy másik pedig Nepálból. – Nem igaz, hogy valakinek elveszik a munkáját. Két éve folyamatosan hirdetjük az állást itt a faluban és máshol is, és nem találtunk megfelelő embereket. Rendszeresen előfordul, hogy jelentkezik valaki, de mire beletanulna a szakmába, már fel is mond, és útnak indul külföldre – idézte a Székelyhon hírportál a pékség vezetőit.

Románia tavaly húszezerről harmincezerre növelte az európai uniós állampolgársággal nem rendelkezőknek kibocsátható munkavállalási engedélyek számát. 2019-ben Vietnamból, Törökországból és Nepálból érkeztek a legtöbben Romániába dolgozni. Többségüket a vendéglátóiparban és az építőiparban alkalmazták. A bukaresti illetékesek szerint a romá­niai idegenforgalmi ágazatból jelenleg mintegy ötvenezer munkavállaló hiányzik, az építőiparból pedig hatszázezer. A bevándorlás ügyében Románia évek óta változatlan állásponton van. Bukarest elutasítja a kötelező kvótákat, az auto­matikus elosztást, illetve az uniós tagállamok szankcionálását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.