A politikát is fertőzi a vírus

A koronavírusra adott reakciók mentén kirajzolódni látszanak a politikai törésvonalak: a betegség már az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálás középpontjába került, de Oroszország is egyre ellenségesebb lépéseket tesz. Miközben egyre több konfliktus övezi a betegséget, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tegnap a felesleges feszültségek ellen emelt hangot.

Buzna Viktor
2020. 02. 04. 14:15
Passengers wear face masks as they arrive to the Lo Wu MTR station, before the closing of the Lo Wu border following the coronavirus outbreak, in Hong Kong
Teljes védőfelszerelésben egy Hongkongba érkező utas. Globális készültség Fotó: Tyrone Siu Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pánikkeltéssel, hisztériagerjesztéssel vádolta meg az Egyesült Államokat Kína. A pekingi külügyminisztérium szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Washington politikai érdekeinek megfelelően torzítja a koronavírussal kapcsolatos nemzetközi össz­képet. – A legtöbb ország elismeri Kína erőfeszítéseit a betegség tejedésének megakadályozásában, vannak azonban olyanok, elsősorban az Egyesült Államok, amelyek az Egészségügyi Világszervezet javaslata ellenére is szándékosan túlreagálják a helyzetet – fogalmazott a külügyi szóvivő.

Az Egyesült Államok elsőként léptetett életbe szigorú biztonsági óvintézkedéseket, amelyeket valóban nehéz nem diplomáciai üzenetként értelmezni. A múlt héten az egész országban közegészségügyi vészhelyzetet rendelt el a kormány, miután tizenegyre nőtt a fertőzött betegek száma. Az Egyesült Államokba továbbá nem utazhat be senki, aki az elmúlt két hétben Kínában járt, illetve a legmagasabb utazási figyelmeztetést rendelték el, hogy otthon tartsák az ázsiai országot látogatni tervező amerikaiakat. Washington továbbá az elsők között evakuálta diplomatáit, majd állampolgárait Vuhanból.

– Ezek az akciók csak a pánikkeltést segítik – reagált a pekingi külügyminisztérium. A kínaiak kritikái persze nem álltak meg a hivatalos, minisztériu­mi megjegyzéseknél. Az Egyesült Államok felelőtlenségét hangoztatta a The Global Times kínai pártlap is, amely szerkesztőségi vezércikkben foglalkozott a kérdéssel. – Megjegyeztük, hogy az Egyesült Államok semmilyen szinten nem támogatta a kínai egészségügyi dolgozók munkáját, akik az első vonalban küzdenek a vírussal – taglalja az amerikaiak felelősségének kérdését a cikk. Megjegyzik, hogy miközben az Egyesült Államok politikai hasznot húz a koronavírus körüli hisztériából, az amerikai közegészségügyi helyzet sem éppen rózsás. Az Egyesült Államokban influenzajárvány van, a The Global ­Times amerikai statisztikákra hivatkozva azt állítja: eddig 19 millió ember kapta el a betegséget, és közülük mintegy tízezer ember meghalt.

Teljes védőfelszerelésben egy Hongkongba érkező utas. Globális készültség
Fotó: Reuters

Ezzel a koronavírus az Egyesült Államok és Kína közötti, egyre kiéleződő nagyhatalmi rivalizálás frontvonalává vált, ráadásul a betegség más kapcsolatokban is egyre több feszültséget szül. Oroszországban tegnap a kormány bejelentette, kiutasíthatják és deportálhatják a vírussal megbetegedett embereket. Ez persze elsősorban Kínát érinti: a két ország egymással 4300 kilométer hosszan határos, és a betegség már Oroszország keleti határainál is felütötte a fejét. Nem tett jót a két ország kapcsolatának, hogy Oroszország leállította közvetlen járatait Kínába, illetve a vasúti közlekedést is felfüggesztették.

Konfliktust szült a betegség Moszkva és Berlin között is, miután az orosz légügyi hatóságok a hétvégén nem engedték leszállni a német Luftwaffe Vuhanból érkező, embereket kimenekítő repülőgépét. A 124 utassal érkező német katonai gépnek így Helsinkiben kellett megállnia. Az incidensre reagálva Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter elmondta, hogy a német kormány vizsgálja az esetet.

Vannak ugyanakkor olyan országok, amelyek okkal számíthatnak majd Peking jóindulatára a koronavírus-válságban nyújtott segítségükért. Követendő példaként merült fel a tegnapi pekingi külügyminisztériumi sajtótájékoztatón Kanada, amely a hírek szerint nem követi az Egyesült Államok által bevezetett drasztikus utazási szigorításokat. Az Európai Bizottság a tagállamok együttműködésével védőfelszereléseket küld a kínai egészségügyi dolgozóknak, de példát mutat a Vatikán is. A pápai állam szóvivője tegnap közölte: több százezer arcmaszkot indítottak útnak Kínába, hogy ezzel is hozzájáruljanak a koronavírus terjedésének megállításához.

A járványt ellenőrzés alatt lehet tartani

A Vuhanból elterjedt koronavírus halálos áldozatainak száma tegnapra 362-re emelkedett, egyetlen haláleset történt Kínán kívül, mégpedig a Fülöp-szigeteken. A fertőzések száma világszerte meghaladta a 17 ezret, a vírus 25 országban jelent meg. – Ha megteszik a megfelelő erőfeszítéseket az új koronavírus gócpontja környékén Kínában, akkor a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, és a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója tegnap Genfben a szervezet végrehajtó testülete előtt. A WHO vezetője szerint nincs szükség olyan intézkedésekre, amelyek feleslegesen megbolygatják a nemzetközi kereskedelmet és az utazásokat. A WHO múlt csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járványt. Bár a szervezet akkor is kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, számos ország azóta elővigyázatosságból úgy döntött, átmenetileg nem engedi be a Kínából érkező repülőjáratokat. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elmondta: nagyon fontos a szóbeszédek és a félretájékoztatás elleni fellépés, ezért együttműködnek a Google internetes keresőrendszerrel annak érdekében, hogy a koronavírus témájában indított kereséseknél a WHO által közölt információk jelenjenek meg először. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.