Gyógyulás ötezer éve bevált alapokon

A tradicionális kínai orvoslás hazánkban élő professzora, Yu ­Funian szerint Kína megfékezi a koronavírus-járvány terjedését. A szakember meggyőződése: a kínaiaknak nincs okuk, hogy kételkedjenek a sikerben, a központi államhatalom kézben tartja az eseményeket, minden szükséges intézkedést megtesz és minden erőforrást mozgósít, legyen szó pénzről vagy orvosokról.

2020. 02. 06. 12:25
null
Nem szabad félni (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte több kutatócsoport is dolgozik a koronavírus elleni oltóanyagon éppúgy, mint a már kialakult fertőzés okozta megbetegedés gyógyszerén. Szintetikus és természetes alapú készítményeket, valamint a hagyományos kínai orvoslásban használt szereket tesztelnek, ez utóbbiakat főként Kínában. A hatalmas ország közegészségügyi tanácsa utasította az egészségügyi intézményeket, hogy a vírus kezelése során aktívan támogassák a hagyományos kínai orvoslás készítményeit, amelyeknek Hszi Csin-ping kínai elnök is lelkes támogatója. A tradicionális kínai módszerek egyik legismertebb hazánkban élő professzora, Yu Funian (kis képünkön) szerint főként a fertőzés terjedésének megelőzésében, az immunrendszer erősítésében lehetnek hatásosak a hagyományos készítmények. Ez pedig alapvetően fontos, hiszen látható, hogy a koronavírus is az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre veszélyes; akinek erős a védekezőrendszere, az meggyógyul a fertőzésből, hasonlóan az influenzához. A professzor ugyanakkor helyesnek tartja a korlátozó intézkedéseket is, legyen szó az utazási szigorításokról Kínában vagy a repülőtéren bevezetett hőkamerás ellenőrzésekről szerte a világban. A hatalmas és sűrűn lakott ázsiai országban az ilyen korlátozások életbevágóak, és nem is kérdőjelezi meg senki a szükségességüket.

– A kínai államhatalom komoly intézkedéseket vezetett be, katonák, orvosok, kutatók segítik a munkát, biztos vagyok tehát abban, hogy meg tudják fékezni a járvány terjedését. Az ilyen vészhelyzetekben – hasonlóan ­például a 2008-as pusztító szecsuani földrengéshez – óriási az összefogás, minden szükséges erőforrást mozgósítanak. Félni amúgy sem szabad, mert a negatív érzések gyengítik az immunrendszert – teszi hozzá Yu professzor, aki szerint az egészséges táplálkozás és a mozgás még az a két tényező, amellyel a lelki egyensúlyunk megóvása és helyreállítása mellett a legtöbbet tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért.

A tudományos fokozattal is rendelkező, nálunk egyetemi oktatóként is dolgozó Yu Funian pedig tudja, miről beszél: tudását 11 éven át csiszolta a kínai orvosképzésben. Ez idő alatt a hagyományos kínai orvoslás mellett a nyugati medicinával is megismerkedett, mert ugyan az ázsiai ország medikusképzése hatvan százalékban még mindig az ötezer éves alapokon nyugszik, kisebb részben már régóta a nyugati orvoslást is magában foglalja. A professzor 1992 óta él feleségével és két fiával Magyarországon – feladva kínai állampolgárságát –, immár választott hazájának állampolgáraként. Akkoriban érkezett, amikor Kína kinyitotta kapuit a világra, amikor sokan kerestek új otthont és munkát a világ legkülönbözőbb pontjain. Azt mondja, a helyzet azóta sokat változott, a fiatalok előtt már otthon is jóval reménytelibb jövő áll, sokkal jobbak a keresetek, ezért manapság inkább csak rövid időre, néhány hónapra, maximum egy évre vállalnak külföldön munkát.

Nem szabad félni (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

Yu professzor családja, négy húga és a 87 éves édesanyja ugyan a járványgóctól messze lakik, az ország keleti felében, közel az orosz határhoz, de mint mondja, ők is nagyon vigyáznak. – A holdújév nálunk a legnagyobb ünnep, rengeteg az összejövetel, de most inkább mindenki otthon maradt. Az egyik unokaöcsém kosárlabdázik, elutazott egy versenyre, és amikor hazament, önkéntes karanténba vonult, nehogy megfertőzze a többieket, ha esetleg valahol összeszedte a vírust – meséli. Kérdésünkre pedig annak a meggyőződésének is hangot ad, hogy a hasonló fertőzések megelőzése érdekében az állam egészen biztosan törvényben fogja szigorítani a vadon élő állatok értékesítését és fogyasztását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.