időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Harc a lázadók utolsó bástyájáért

Tóth Loretta
2020.02.05. 06:44
Harc a lázadók utolsó bástyájáért

Továbbra is geopolitikai játszmák színtere az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány, a lázadó fegyveresek utolsó bástyája. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű csapatok legutóbbi offenzívájában több török katona is elesett, Ankara pedig világossá tette: többé nem fogja tolerálni a „szíriai rezsim” támadásait.

Több mint ötszázezren kényszerültek otthonaik elhagyására az elmúlt két hónapban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományból, közölte tegnap az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője. David Swanson szerint a szíriai kormányerők és a lázadók közötti összecsapása következtében elmenekülni kényszerülők többsége nő és gyermek, a világszervezet ezért kihirdette a humanitárius vészhelyzetet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közben arról számolt be, hogy január végéig több mint ötven egészségügyi intézmény függesztette fel a szolgáltatásait, az orvoshiány, a nem megfelelő higiéniai körülmények következtében pedig megnőtt az esélye a kanyaró, illetve más betegségek és járványok kitörésének.

Az Idlíbet elhagyni kényszerülők csomagjait szállítják motorosok kíséretében
Fotó: Reuters

Idlíb tartomány a szíriai lázadó fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara, amely a mérsékelt felkelő milíciákat támogatja a konfliktusban, 2017-ben arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki Idlíb tartomány peremén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén.

Az egyezményt követően Törökország tucatnyi megfigyelőpontot állított fel a zónában, ám az előrenyomuló kormánycsapatok ezek közül néhányat azóta már gyűrűbe zártak.

A műveletek ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy Törökország és Oroszország idén január 12-én tűzszünetről egyezett meg.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő egyébként egy minapi sajtótájékoztatón az orosz illetékesekhez intézve szavait – egy meglepő fordulattal – kijelentette, hogy nem ők, hanem a „damaszkuszi rezsim” Ankara tárgyalópartnere.

Egyúttal arra szólította fel Moszkvát, hogy ne álljon Törökország útjába. Erdoğan jelezte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégájukkal, de ha ezek a megbeszélések nem hozzák meg a kívánt eredményt, akkor személyesen magyarázza el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „a helyzet komolyságát”.

Az idlíbi harcokban hétfőn legkevesebb négy török katona meghalt, kilenc pedig megsérült a szíriai kormányerők tüzérségének intenzív lövései következtében.

Erre válaszul Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter nyomatékosította: Ankara nem fogja tolerálni Damaszkusz támadásait a jövőben, hanem meg fogja tenni a szükséges válaszlépéseket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.