Mérséklődött a halálozási arány

A koronavírus terjedési sebessége Kínában nem csökken, de Hupejben mérséklődött a halálozási arány. Hongkongban teljes határzárat követelnek a tüntetők, Ázsia vizein pedig óceánjárókat vettek karantén alá. A WHO cáfolta, hogy létezne áttörést jelentő gyógymód.

Magyar Nemzet
2020. 02. 06. 10:37
Ambulance workers in protective gears drive an ambulance which is believed to be carrying a person who was transferred from cruise ship Diamond Princess after ten people were tested positive for coronavirus, at a maritime police's base in Yokohama
Egészségügyi dolgozók az óceánjáró egy utasával Jokohamán Fotó: Kim Kyung Hoon Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban – számolt be tegnap az MTI a kínai nemzeti egészségügyi bizottság jelentése alapján. Az egy nappal korábbi 3,1 százalékos arány a legutóbb jelentett legújabb esetek tükrében 2,87 százalékra enyhült. A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet, a városban a halálozási arány jelenleg 4,3 százalék, de még ez is javulást jelent az előző nap közölt rátához képest. A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén, mindegyikük Hupejben. A járvány miat­ti halálozások száma ezzel félezer körülire nőtt. Az országszerte diagnosztizált közel négyezer esetnek mintegy felét jelentették Vuhanból. A Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük csaknem 900 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból. A CNN hírtelevízió szerint világszerte, összesen 25 országban, 24 500 főt fertőzött meg a vírus.

Egészségügyi dolgozók az óceánjáró egy utasával Jokohamán
Fotó: Reuters

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója bejelentette: nemzetközi szakértőkből álló csoportot küld Kínába ottani kollégáik megsegítésére. A WHO vezetője már több alkalommal elismerően méltatta a pekingi intézkedéseket, amelyek szerinte lehetőséget adnak a betegség globális elterjedésének megakadályozására. Tedrosz ugyanakkor bírált egyes gazdagabb országokat, amiért nagy késéssel osztják meg a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos információkat, és nagyobb nemzetközi szolidaritást kért a vírusos tüdőgyulladás-járvány leküzdésére. A WHO egyúttal cáfolta tegnap azt a kínai hírt, miszerint áttörő jelentőségű gyógyszereket fedeztek volna fel a betegek kezelésére. A járvány megfékezésére Hongkong tizennégy napra mindenkit karanténba helyez, aki Kína más részéből érkezik – jelentette be Carrie Lam kormányzó, miután tegnapig újabb hat embernél diagnosztizálták a vírusfertőzést. Az újabb óvintézkedés szombattól lép életbe, mondta Lam, aki arról is beszámolt, hogy a hongkongi kormányzat tízmilliárd hongkongi dollárt (392 milliárd forint) különít el a járvány elleni küzdelemre. Közben mintegy hétezer sztrájkoló hongkongi egészségügyi dolgozó vonult tegnap az utcára a teljes kínai határszakasz lezárását követelve a járvány terjedésének megállítására – írta a MarketWatch gazdasági portál.

Ázsia vizein két turistahajó is veszteglésre kényszerült, mivel fedélzetükön fertőzött utasokat találtak. A Hongkongnál feltartóztatott World Dream három utasának tesztje lett pozitív, és a hatóságok 1800 utas vizsgálatába kezdtek. A Japán partjainál, Jokohamánál karantén alá helyezett óceánjárón tíz utasnál mutatták ki a fertőzést. A Diamond Princess fedélzetén 3700-an tartózkodnak, és az egyik utasánál, egy nyolcvanéves férfinál – aki korábban Hongkongban kiszállt – kimutatták a tüdőgyulladást okozó új koronavírust. Az utasok és a személyzet tagjai közül 273 embert vírusvizsgálat alá vetettek, akik érintkezhettek a fertőző férfivel. Az eredmény szerint tíz, 50 és 80 év közötti utasnál mutatták ki a fertőzést. A Külgazdasági és Külügyminisztérium három magyarról tud, akik a tengerjáró hajón dolgoznak, de ők nincsenek a fertőzöttek között, közölte tegnap Menczer Tamás külügyi államtitkár.

Kilencszáz utast szűrtek a reptéren

A Liszt Ferenc repülőtéren eddig csaknem kilencszáz olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, aki közvetlen járattal érkezett Kínából – közölte tegnap a Budapest Airport kommunikációs vezetője. A légikikötőben bemutatták azt az eljárást, amellyel az érkezőket szűrik. Valentinyi Katalin elmondta: ha egy utasnál legalább 38 fokos testhőmérsékletet mérnek, elkülönítik, és újabb vizsgálatokat végeznek. Amennyiben pedig beigazolódik a fertőzés gyanúja, az utast izolált helyiségbe kísérik, majd onnan kórházba szállítják. Eddig egy fertőzött sem érkezett hazánkba. Tegnap este azt is közölték: ma várhatóan kiengedik a kórházból a Vuhanból még korábban eljött magyar egyetemistát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.