Türingia felbolygatta az országot

A választópolgárokat nem lehet annyiszor az urnák elé szólítani, ahányszor nem jó az eredmény – tudatta tegnapi közleményében a német Kereszténydemokrata Unió türingiai szervezete.

2020. 02. 07. 9:09
Election of a new state prime minister in Erfurt
Volt, akit ez a kép a náci hatalomátvételre emlékeztetett Fotó: REUTERS/Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választópolgárokat nem lehet annyiszor az urnák elé szólítani, ahányszor nem jó az eredmény – tudatta csütörtöki közleményében a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) türingiai szervezete, a CDU-ra zúdult bírálatözönre reagálva. Egész Németországban felzúdulást keltett a kelet-németországi Türingia tartomány parlamentjében tartott szerdai miniszterelnök-választás, amelyen a bevándorlásellenes AfD szavazataival jutott a kormányfői székbe Thomas Kemmerich, a liberális FDP frakcióvezetője. Németországban korábban nem volt arra példa, hogy a többi párt által mélyen megvetett radikális jobboldali alakulat segítségével került volna valaki ilyen magas pozícióba.

A balliberális oldal sértettségét azonban nemcsak ez, hanem elsősorban az okozta, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nem Bodo Rame­low eddigi miniszterelnök, a posztkommunista Die Linke politikusa lett újra Türingia kormányfője, aki az elmúlt öt évben a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel együttműködve vezette a tartományt. A tavaly őszi választásokat ugyanis hiá­ba nyerte meg a Die Linke, a vörös-vörös-zöld koalíció kisebbségbe került, így történhetett meg az, hogy a szerdai miniszterelnök-választáson az FDP saját jelöltje, Thomas Kemmerich a CDU és az AfD szavazataival győzte le 45-44 arányban Bodo Ramelowot.

Volt, akit ez a kép a náci hatalomátvételre emlékeztetett
Fotó: REUTERS/Hannibal Hanschke

A kereszténydemokratákra és az FDP-re hatalmas össztűz zúdult. – Újságírók és politikusok egymást túllicitálva igyekeznek bizonygatni, melyiküket érte nagyobb megrázkódtatás – írta gúnyosan a Junge Freiheit jobboldali hetilap. A történtek kapcsán számos német nagyvárosban tartottak tüntetést szerda este, egyesek fasisztának bélyegezték a szerintük az AfD-vel összejátszó két pártot. A Frankfurter Rundschau napilap A fasiszta és az ő eszköze, míg a Bild napilap A szégyen kézfogása címmel közölte azt a fotót, amelyen Thomas Kemmerich az AfD frakcióvezetője, Björn Höcke gratulációját fogadja a szavazás után. A közszolgálati ZDF televízió főszerkesztőjét, Peter Freyt ez az eseménysor Paul von Hindenburg, a weimari köztársaság elnöke és Adolf Hitler náci vezér kézfogására emlékeztette, ezzel azt jelezve: szerinte Türingiában a náci hatalomátvételhez hasonló jelenetek játszódtak le.

A dél-afrikai Pretoriában tartózkodó Angela Merkel kancellár a demokrácia sötét napjának nevezte a szerdai eredményt, amelyet szerinte semmissé kell tenni. Véleményével nem ért egyet a kereszténydemokraták türingiai szervezete, amelynek vezetője, Mike Mohring tudatta: nem akarták elősegíteni a posztkommunisták kormányzásának folytatását, Thomas Kemmerich személyében pedig a politikai közép jelöltjét támogatták. A nyomásnak engedve Kemmerich tegnap lemondott miniszterelnöki tisztségéről, utat engedve az előrehozott választásoknak. Az új voksolás azonban a felmérések szerint nem sokat változtatna az erőviszonyokon: a Die Linke 31 helyett 32, az AfD 23 helyett 24 százalékot érne el, a CDU pedig 22-ről 19 százalékra rontaná eredményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.