Következő mérkőzések
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

A járvány sem elég az egyezséghez

Izraelben a küzdelmet nehezíti, hogy lassan egy éve nincs rendesen működő kormánya. Bár március elején újabb választásokat tartottak, ám a politikai patthelyzetet ez sem oldotta fel.

2020. 03. 16. 11:12
A worshipper wearing a mask walks in front of the Dome of the Rock in the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount, in Jerusalem's Old City
Védőmaszkot viselő nő a jeruzsálemi Sziklamecset előtt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelben február 21-én jelent meg először az új koronavírus, a Japán közelében veszteglő Diamond Princess hajóról hazatérő utasnál diagnosztizálták a fertőzést. Az országban kétszáz fölé emelkedett a betegek száma és több mint 40 ezren kényszerültek karanténba, de halálos áldozatot még nem követelt a kór. Ugyanakkor Ciszjordániában 38 palesztin beteget regisztráltak, miközben általános az aggodalom, mi történik, ha a Gázai övezetbe is átterjed a ragály. A körbezárt, sűrűn lakott, szélsőségesek által uralt terület nehéz gazdasági és egészségügyi helyzetében katasztrofális következményei lehetnek egy járványnak.

A zsidó állam az első pillanattól kezdve rendkívül szigorú intézkedésekkel próbálta megfékezni a koronavírus terjedését, mostanra náluk is szinte mindenütt leállt az élet. Megtiltották a beutazást az országba, még a hazatérő izraeli állampolgároknak is kötelező kéthetes karanténba vonulni. Betiltották a tíz főnél népesebb gyülekezéseket, a vallási imákat, szent helyeket is beleértve. Felfüggesztették az oktatást. Lakat került a mozikra, színházakra, fürdőkre és állatkertekre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak kivételével bezártak a boltok és plázák is.

Védőmaszkot viselő nő a jeruzsálemi Sziklamecset előtt
Fotó: Reuters

Izraelben a küzdelmet nehezíti, hogy lassan egy éve nincs rendesen működő kormánya. Bár március elején újabb választásokat tartottak, ám a politikai patthelyzetet ez sem oldotta fel: sem a jobboldali-vallásos, sem a baloldali-centrista blokknak nem lett meg a többsége a törvényhozásban. Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök a rendkívüli időkre való tekintettel rendhagyó javaslattal állt elő: egy vészhelyzeti egységkormány felállítását javasolta a Kék és Fehér nevű legerősebb ellenzéki szövetségnek. A politikus két tervet is lerakott az asztalra. Az egyik szerint vezetésével hat hónapos átmeneti vészhelyzeti kormányt alakítanának, melyben legfőbb riválisa, Beni Ganc helyettesként dolgozhatna, a Kék és Fehér pedig fontos miniszteri pozíciókhoz jutna. A másik szerint megosztanák a négyéves mandátumot, az első két évben ő szolgálna miniszterelnökként, Ganc pedig helyetteseként, majd cserélnének.

Sajtóértesülések szerint az ajánlat a Kék és Fehér vezetését is megosztotta, az alakulat nyilván nem akarja kockáztatni, hogy ráégjen: hatalomvágyát az ország érdekei elé helyezi. Ganc első körben mégis nemet mondott, Netanjahu szemére hányva, hogyha komolyan gondolta volna az alkut, akkor először hozzá küld tárgyalócsapatot, nem pedig a médiát kürtöli tele. Rá­adásul a paktummal az ellenzéki szövetség saját ígéretét venné semmibe, hiszen korábban többször leszögezték, nem hajlandók közösködni a korrupcióval vádolt Netanjahuval. Ügyében egyébként egy ideig nem várható előrelépés, miután a bíróságok leállása miatt újra két hónappal el kellett halasztani a tárgyalásokat. Ganc még abban is reménykedhet, hogy önerőből sikerülhet kormányt alakítania, miután a szélsőjobboldali Avigdor Liberman bejelentette, hajlandó támogatni őt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.