időjárás 1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Az Eiffel-toronyra kivetítve mondtak köszönetet a párizsiak az egészségügyi dolgozóknak

Forrás: MTI
2020.03.28. 18:03

Az Eiffel-toronyra kivetítve mondtak köszönetet a párizsiak pénteken este az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozónak és mindenki másnak, aki más alapvető feladatokat lát el a francia fővárosban ezekben, a koronavírus-járvány miatt válságos napokban.

A 324 méter magas tornyot ezentúl minden este 8 és 11 óra között megvilágítják köszönetet mondó és a lakosságot franciául és angolul is otthonmaradásra buzdító feliratokkal – közölte Anne Hidalgo főpolgármester.

A kivilágítást bejelentő pénteki Twitter-üzenetében a főpolgármester nemcsak az egészségügyi dolgozóknak mondott köszönetet, hanem a rendőröknek, csendőröknek, önkormányzati dolgozóknak, polgárivédelmiseknek, mentősöknek, katonáknak, pénztárosoknak, köztisztasági dolgozóknak, futároknak, boltosoknak, önkénteseknek és más segítőknek, „és minden más párizsinak, aki küzd a Covid-19-cel”.

A szomszédos Svájcban is az ország egyik jelképére, a Matterhorn hegycsúcsra vetített fényjátékkal próbálnak lelket önteni a járvány miatt elkeseredett emberekbe.

A járvány miatt kiürült síparadicsom, Zermatt önkormányzata Gerry Hofstetter fényművészt bízta meg azzal, hogy óránként vetítsen a hatalmas sziklafalra különféle, reményt sugárzó üzeneteket, így a Hope (remény) szót vagy a svájci zászlót.

A társadalomnak ugyanolyan erővel és kitartással kell összetartania és átvészelnie a vihart, mint amilyen erősen, magabiztosan áll a helyén a Zermatt – hangoztatta a városvezetés.

A Matterhorn kivilágítása április 19-ig tart, ha az időjárás engedi. A fényjátékot élőben, nagy felbontásban közvetítik a hegycsúcsot övező webkamerák a zermatt.ch/hope internetes oldalon.

Párizsban egy operaénekes esténként az erkélyéről ad koncertet klasszikus dalokból, hogy felvidítsa szomszédait, akik hozzá hasonlóan csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonukat.

„Én nem vagyok orvos, nem vagyok hős, nem vagyok kórházi ápoló. Az egyetlen dolog, amit tudok, az az éneklés, ezzel próbálok meg némi örömöt okozni másoknak” – mondta egy tévéinterjúban Stéphane Sénéchal, a 43 éves tenor.

Az énekes a kijárási korlátozások március 17-i kezdete óta, esti 7 órai kezdéssel tartja önkéntes erkélykoncertjeit.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.