Fél Európa karanténba kerül

Világszerte egyre több ország vezeti be a kijárási tilalmat a Covid–19-járvány megfékezése érdekében. Miután a szigorú karantén jelentősen lelassította a járvány terjedését Kínában, hasonló módon jártak el Olaszországban és Spanyolországban, és az elmúlt napokban több európai országban is. A döntések ez idáig nem hozták meg a várt eredményt, amihez a lakosság fegyelmezetlensége is hozzájárulhatott.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 23. 18:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb európai országban vezettek be kijárási tilalmat hétfőtőltól: Görögország az új típusú koronavírus terjedése miatt kénytelen volt intézkedni, miután vasárnapra a fertőzöttek száma elérte a 624 főt. – Lehetséges, hogy ez az utolsó lépés, amit gyorsan kell megtennünk. Nem szabad eljutnunk odáig, hogy el kelljen dönteni, ki élhet és ki nem – nyilatkozta a görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz.

Az elmúlt hetekben tovább növekszik azon országok száma, amelyek különböző drasztikus intézkedések mellett megtiltják az állampolgáraiknak, hogy elhagyhassák a lakhelyüket. A kijárási tilalom általában nem vonatkozik a munkacélú utazásra vagy az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak látogatására. Chilében vasárnap döntöttek a kijárási tilalom mellett, több mint hatszáz megbetegedés után, Guatemalában ugyanaznap ezt megtették már 17 regisztrált eset után. Indiában szintén tegnapelőtt állították le a mindennapi életet egy ideiglenes, 14 órás tilalommal. – Még soha nem láttam ehhez hasonlót, még 1971-ben sem, amikor a harmadik indo–pakisztáni háború zajlott. Még akkor sem volt ennyire üres Újdelhi – mesélte a TASZSZ hírügynökségnek egy tej- és péktermékárus.

Európában Olaszország vezetett be először kijárási tilalmat március 9-től, majd egy héttel később Spanyolország. Az intézkedések Kína példáját követik, amely a járvány kirobbanása után, januárban gyakorlatilag teljes karanténba zárta a 60 milliós Hupej tartományt. Ekkor a hivatalos adatok szerint 571 igazolt megbetegedés volt Kínában, és 17-en vesztették életüket. A tartományban lezárták a régióba vezető utakat, kitiltották az utcákról a magáncélú járműveket, és szünetet rendeltek el az oktatási intézményekben. A kijárást a lehető legszigorúbb feltételekkel engedélyezték: háztartásonként csak egy személy, legfeljebb kétnaponta egyszer hagyhatta el az otthonát bevásárlás céljából. A kivételt csak az engedélyezett boltok és gyógyszertárak dolgozói jelentették. Úgy néz ki, az intézkedések hatékonynak bizonyultak: múlt hét pénteken a városban egyetlen új megbetegedést sem regisztráltak.

Ami azonban sikerült Kínának, egyelőre nem működik az európai országokban: a megbetegedések száma töretlenül növekszik Olaszországban és Spanyolországban is. A legnagyobb különbség elsősorban az intézkedések későn történt meghozatalában keresendő: Olaszországban március 9-én már 9172 megbetegedés volt, vagyis majdnem hússzor annyi, mint Kínában. Madrid március 15-én hirdetett vészhelyzetet és kijárási tilalmat, amikor 7988 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A jelentések szerint Olaszországban többen még mindig nem tartják be a házi karantént, és a hadsereget is be kellett vetni, hogy megerősítsék a rendőrség munkáját. Madridban múlt héten a rendőrség egy evangéliumi keresztény templomra csapott le, ahol mintegy ötven fő vett részt az istentiszteleten.

Az eddigi legszigorúbb kijárási tilalom Jordániában lépett életbe múlt hét szombattól: senki semmilyen körülmények között nem hagyhatja el az otthonát az országban, még élelmiszer-vásárlás miatt sem. Március 21-től minden üzlet bezárt, még a gyógyszertárak is. Jordániában tegnapig 112 koronavírus-megbetegedést regisztráltak. A hatóságok azt ígérik, ma jelentenek be intézkedési tervet az élelmiszer-ellátás megszervezésére. A térségünkben eddig Szerbia, Románia, Észak-Macedónia és Albánia vezetett be részleges kijárási tilalmat. Románia este 22 óra és 6 óra között tiltotta meg a kijárást a lakosságnak, a szerb tilalom délután 17 órától reggel 5 óráig él. A rend betartásában a déli szomszédunknál a hadsereg segít, a higiéniai eszközök és az alapvető élelmiszerek árát pedig rögzítették.

képalá: Újdelhiben nem tapasztaltak még hasonló bezártságot

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.