Globális harc a vakcináért

Szinte naponta érkeznek a bejelentések a koronavírus elleni kutatásokban elért tudományos áttörésekről. A hírek szerint élen jár ezekben az Egyesült Államok és Kína, de a vírus terjedésével számos más ország is beszállt a betegség ellenszeréért indult versenybe. Bár korábban úgy tűnt, hetekre, sőt napokra lehetünk a járvány végét eredményező védőoltástól vagy gyógyszertől, ma már látszik, legalább hónapok szükségesek a megoldáshoz.

Buzna Viktor
2020. 03. 18. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van összefüggés a koronavírus globális terjedése és a vakcinák, gyógyszerek kutatásába vetett politikai tőke mértéke között. Amíg a betegség nem kopogtat egy ország határainál, nem érkeznek hírek a vírus elleni küzdelemben elért tudományos áttörésekről. Ez azonban megváltozik, amikor a fenyegetés valóssá válik, a világméretű járvány ezért mára az ellenszerért zajló, globális versenyfutássá vált.

A nagyhatalmak küzdenek a legelszántabban a gyógymód megtalálásért. A betegség megjelenése óta szinte nem telik el hét, hogy ne jelentenének be egy-egy tudományos áttörést Kínában. Legutóbb a CanSino Biologics nevű gyógyszeripari vállalat közölte, hogy kísérleti védőoltással eljutott az embereken való kísérletek fázisába, a cég ezért most önkénteseket toboroz. A kedden megjelent felhívás szerint a jelentkezők hat hónapos procedúrára vállalkoznak, ebből pedig az következik, hogy a koronavírus-fertőzés kínai vakcinájára legalább fél évig várnia kell még a világnak. Ez áll ugyanis a legközelebb a tömeggyártáshoz a Kínában jelenleg fejlesztett kilenc vakcina közül. Vannak azonban kedvező hírek gyógykészítményekkel kapcsolatban. A pekingi tudományos és technológiai minisztérium bejelentése szerint a japán Fujifilm Holdings Corp. vállalat gyógyszeripari készítményeivel hajtottak végre sikeres kísérletet Kínában. Két influenzagyógyszerben azonosítottak olyan hatóanyagot, amely mellékhatások nélkül hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében. Ezt az áttörést egy nappal azt követően jelentették be, hogy egy amerikai kutatóközpont közölte: náluk már elkezdődött a koronavírus elleni védőoltás embereken való tesztelése. A járvánnyal különösen sújtott Washington államban működő Kaiser Permanente intézetben eddig négy önkéntes kapta meg a hatóanyagot. Egyikőjük, egy 43 éves családanya a sajtó kérdésére közölte: hatalmas lehetőségnek tartja, hogy tehet valamit a vírus elleni küzdelemért.

Pekingben is örülnének hasonló szalagcímeknek, ugyanakkor a kínai sajtónak is van miből merítenie. Ha a nemzetközi ingerküszöböt nem is üti meg, a megelőzésre összpontosító, hagyományos kínai orvoslás is gőzerővel kutatja a vírus ellenszerét. A kínai média szerint sikerrel: a nyilatkozó orvosok, szakértők egyöntetűen úgy vélik, a kínai gyógyászat arra biztosan jó, hogy a nyugati hatóanyagok hatékonyságát növelhetik. – A koronavírus okozta tünetek, mint a láz és a köhögés csökkentésében a hagyományos kínai gyógyászat kiemelten eredményes – nyilatkozta a Hszinhua hírügynökségnek Csang Poli (Zhang Boli), a kínai mérnökakadémia kutatója. Hozzátette, kutatásaik azt is bizonyítják, hogy a tüneti kezelésen túlmenően a kínai gyógyászat jelentősen alakítja a vírus replikációs ciklusát, támogatva az immunrendszert a betegség legyőzésében. Nem marad ki a versenyből Oroszország sem. A vakcinakísérletekről szóló bejelentésekkel egy időben a The Moscow Times arról adott hírt, hogy a virológiai és biotechnológiai kutatásokat végző Vector Intézetben elkezdődött a hatóanyagok állatokon végzett kísérlete. Szerinte várhatóan júniusban tudnak beszámolni eredményekről, az angol nyelvű moszkvai lap ugyanakkor megjegyzi, az orosz kutatóintézet más betegségek, például az ebola ellen is sikerrel fejlesztett ki ellenszert.

A koronavírus-járvány gócpontja jelenleg Európa; ezen belül egyelőre Franciaország büszkélkedhet tudományos eredményekkel. A malária gyógyításában hatékony Plaquenil nevű készítményt eddig huszonnégy koronavírusos fertőzötten próbálták ki, és hat napos kezelést követően a betegek kétharmadánál látványos javulást tapasztaltak – számolt be róla a francia sajtó. Ezért fertőzöttek nagyobb csoportjával folytatják a munkát. A vezető francia gyógyszeripari vállalat, a Sanofi tegnap jelezte: 300 ezer koronavírusos beteg kezelésére elegendő készítményt ajánlanak fel a francia államnak. Eredményeket ígérnek svájci kutatók is. Itt évek óta kiemelten zajlik a koronavírusok vizsgálata, erről március elején számolt be a svájci SRF hírportál. A Mittelhäusernben található virológiai intézet egyike a világ 39 legmagasabb biztonsági besorolású laborjának, amely februárban, Németországtól kapta az első, Covid–19 mintákat. A vakcinakutatás Svájcnak életbevágó kérdés, a kis alpesi ország a kilencedik legfertőzöttebb a világon, eddig több mint 2700 esetről tudni.

Számos más, a kutatás-fejlesztésben hagyományosan eredményes ország kísérletezik a betegség elleni vakcina kifejlesztésével. Ilyen például Izrael, ahol a kormány tegnap jelentette be: pénzügyi alapot hoz létre a koronavírus kutatására. Az egészségügyi, gyógyászati vállalatok finanszírozására létrehozott alappal függhet össze, hogy az elmúlt hetekben több cikk is megjelent a Migal kutatóintézet eredményeiről. Az intézet gyógyult koronavírusos betegektől származó minták alapján készítene védőoltást, a korábbi hírek szerint azonban szó sem volt arról, hogy napokon, heteken belül kész termékről számolhatnak be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.