„Kapcsolat van a járvány és a migráció között”

Magyarország ezért megerősítette a határvédelmét, és ideiglenesen lezárta a tranzitzónákat – tudatta Orbán Viktor.

2020. 03. 11. 11:52
Charles Michel (balra) rendhagyó ülést hívott össze Fotó: Európai Parlament
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a kedd este tartott, rendkívüli uniós videókonferencián közölte európai kollégáival: az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van. Brüsszelben is egyre súlyosabb a járványhelyzet, az uniós parlament minimalizálta tevékenységét.

Kedden huszonhét uniós tagállam állam- és kormányfőinek – így Orbán Viktor miniszterelnöknek –, valamint az uniós vezetés részvételével tartottak videókonferenciát az euró­pai, egyre súlyosbodó vírushelyzetről. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hívta össze a rendkívüli EU-csúcsot, amelynek napirendjén négy dimenzió – a vírus terjedésének megállítása, a védőfelszerelések és az egészségügyi eszközök elérhetősége, illetve a negatív gazdasági, valamint társadalmi hatások – kapott helyet. Michel hivatalos közösségi oldalain a rendhagyó videó-konferencia idején közzétettek egy felvételt, amelyen a virtuális ülés tagjai, köztük a magyar miniszterelnök is látható. – Orbán Viktor tájékoztatta euró­pai kollégáit arról, hogy hazánk most a koronavírus elleni védekezésre összpontosít, a magyar hatóságok a helyzetet egyelőre az ellenőrzésük alatt tartják, jelenleg egyedi esetekkel foglalkoznak. Valamennyi, bizonyítottan fertőzött személy kórházban, karantén alatt van. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell találni az egyensúlyt az ügy elbagatellizálása és a pánik között. Külön kiemelte az osztrák hatóságokkal folytatott kiváló együttműködést – ismertette az ülés részleteit kedd este Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Arról is tájékoztatott, hogy a kormányfő kijelentette kollégáinak: az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a fertőzés egyik gócpontja. Magyarország ezért megerősítette a határvédelmét, és ideiglenesen lezárta a tranzitzónákat – tudatta.

Charles Michel (balra) rendhagyó ülést hívott össze
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Tanács elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján kijelentette: a tagállamok vezetői megegyeztek abban, hogy mielőbbi és hatékony választ kell adni a helyzetre, ugyanis az európai polgárok egészsége prioritást élvez. – Amennyiben szükséges, a hónap végi EU-csúcson további intézkedésekről döntünk – mondta Charles Michel, újra ismertetve a tárgyalások négy dimenzióját. – Az összes kezünkben lévő eszközt arra fogjuk használni, hogy az európai gazdaság ellenálljon a válságnak – ezt már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tette hozzá. Várhatóan 25 milliárd eurós befektetési alapot hoznak létre.

Nem túlzás azt állítani, hogy a brüsszeli intézmények munkarendjét a vírus teljes egészében átrajzolta. Kedden tartották a négyről egynaposra rövidített, Strasbourg helyett Brüsszelben székelő európai parlamenti ülést, ahol a képviselők rendkívüli intézkedéseknek voltak kitéve. Nem köszönthették egymást puszival, kézfogással vagy öleléssel, de még egymás mellé sem ülhettek le a teremben: jelenleg az a fő szabály, hogy legalább egy méter távolságot kell tartani a kollégáiktól. Az EP-képviselők között fejhallgatókat is kiosztott az intézmény, jelezve: a közeljövőben valószínűleg több ülést is videókonferencián tartanak majd meg. A testület vezetése pedig épp a rendkívüli csúcstalálkozó idején döntött arról, hogy március 23-ig gyakorlatilag minden tevékenységet beszüntet. – A cél, hogy elvégezzük az alapfeladatokat, miközben a közegészségügy érdekeit szem előtt tartjuk – írták.

Karanténban

Az EP elnöke, az olasz David Sassoli közleményben tudatta, hogy önkéntes karanténba vonul. Mint írta, a múlt hétvégét hazájában, Olaszországban töltötte, így követni fogja a parlament friss protokollját, és az elkövetkező két hétben brüsszeli otthonából végzi a munkáját. Az EP nemrég határozott róla, hogy a közelmúltban a koronavírus sújtotta területeken járt alkalmazottakat otthoni munkavégzésre kötelezi. A testület munkatársainál még nem mutattak ki megbetegedést, tegnap egy „külsős” óraadóról derült ki, hogy elkapta a vírust. Az Európai Bizottságban és az uniós tanácsban viszont találtak már eseteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.