Négypárti koalíciót terveznek

Az országos választási bizottság által vasárnap este kihirdetett hivatalos végeredmény szerint hat párt jutott be az új szlovák parlamentbe.

Magyar Nemzet
2020. 03. 03. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogadta a szombati szlovák parlamenti választás győztes pártjának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) a vezetőjét, Igor Matovičot hétfőn Zuzana Čaputová államfő, de még nem bízta meg őt kormányalakítással. A találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón Čaputová azt mondta: mielőtt megbízást ad a kormányalakításra, találkozni akar három másik, a parlamentbe bejutott párt, a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép Család Vagyunk, a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás és az előző államfő, Andrej Kiska vezette centrista liberális Emberekért párt elnökeivel. Az államfő hozzátette: amennyiben igazolódik, hogy a három említett politikai csoportosulás készen áll arra, hogy koalícióra lépjen az OLaNO-val, akkor megbízza Igor Matovičot a kormányalakítással. Hozzáfűzte: kedden hívja találkozóra a három párt vezetőit.

Az országos választási bizottság által vasárnap este kihirdetett hivatalos végeredmény szerint hat párt jutott be az új szlovák parlamentbe, és a leadott szavazatok 25,02 százalékával az OLaNO nevű jobboldali ellenzéki mozgalom győzött a választáson, így 53 képviselőt küldhet a 150 fős parlamentbe. Második lett a leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette, Irány – Szociáldemokrácia (Smer) 18,29 százalékkal, eddigi legrosszabb választási eredményével, amivel 38 parlamenti mandátumot szerzett. A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette Család Vagyunk szerezte meg, a párt a voksok 8,3 százalékát kapta, többet, mint négy éve, ami 17 parlamenti képviselőt jelent. A negyedik helyre futott be és ugyancsak 17 parlamenti mandátumot szerzett a jobboldali radikális Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (8,24 százalék). Bejutott még a parlamentbe az eddigi legerősebb ellenzéki csoportosulás, a Szabadság és Szolidaritás (6,22 százalék), illetve az Emberekért (5,77 százalék). Nem jutott be a Magyar Közösségi Összefogás (3,9 százalék), illetve az eddigi kormánykoalíció tagja, a Bugár Béla vezette szlovák–magyar vegyes párt, a Most – Híd sem (2,05 százalék).

Igor Matovič még szombaton jelentette be, hogy egy, a parlamentben alkotmányos többséggel rendelkező kormányt szeretne alakítani. Azt már korábban jelezte, hogy a leköszönő kormánypárttal, a Robert Fico vezette Iránnyal és a radikális nemzeti Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárttal való együttműködés ki van zárva.

A provokatőr

Nem lépünk be olyan kormányba, amely tervbe venné a homoszexuális párok regisztrált partnerségének elismerését és lehetővé tenné az ilyen pároknak a gyermekek örökbefogadását, liberalizálná a drogpolitikát, felszámolná az eddig meghozott szociális intézkedéseket vagy változtatna az ország bevándorlási politikáján – idézte még szeptemberben Igor Matovičot, Szlovákia lehetséges új miniszterelnökét az Új Szó felvidéki magyar lap, emlékeztetve olvasóit arra: a magát korrupcióellenes mozgalomként meghatározó mozgalom vezetője valójában egy migráció- és abortuszellenes politikus. Az 1973-ban a felvidéki Nagyszombaton született, házas, kétgyermekes Igor Matovič nézeteit és mozgalmának irányultságát valóban nehéz meghatározni. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OlaNO), mint azt neve is jelzi, elsősorban a jelenlegi hatalomból kiábrándult civil aktivistáknak, tanároknak és a politikától távol álló szakmát végzőknek kívánt politikai pályát biztosítani. A 2011-ben alakult mozgalom választásról választásra jobb eredményeket ért el, ami szakértők szerint elsősorban a harcias korrupcióellenes üzenet következménye – a Győzzük le együtt a maffiát! volt az OlaNO szlogenje a kampányban –, másrészt vezetője, Igor Matovič karizmatikus személyiségének, őszinte retorikájának köszönhető. Az egykori médiavállalkozót, regionális lapok tulajdonosát elemzők egyfajta showmannek és bohócnak tartják, aki az utóbbi években különböző produkciókkal hívta fel magára a figyelmet. A pozsonyi parlamentben például táblát tartott a sokak szerint ittas állapotban lévő házelnök, Andrej Danko elé, amelyen az állt: „Be van rúgva”. Idén januárban pedig a franciaországi Cannes-ban járt aktivistáival, s a Facebookon élőben közvetített videófelvételen kitetettek egy „Ez Szlovákia vagyona” feliratú táblát annak a villának a kerítésére, amelyet Ján Počiatek egykori miniszter vásárolt. Az OLaNO elnöke és társai így akarták jelezni, hogy politikusi bevételéből, bevallott adóbevallásaiból nem telhetett volna ilyen házra.

– Politikai ösztönnel rendelkezik, és érzéke van a politikai marketinghez is, de kiszámíthatatlansága miatt nehéz együttműködni vele – mondta az AFP hírügynökségnek Juraj Marušiak szlovák politikai elemző. Matovič szociális értelemben konzervatívnak, gazdasági szempontból liberálisnak vallja magát. A Der Standard osztrák napilap Andrej Babiš cseh miniszterelnökhöz hasonlítja, aki úgyszintén vállalkozóból avanzsált politikussá, s ideológiailag meghatározhatatlan mozgalmat épített. (K. Z.)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.