Peking nagy lépéselőnyhöz jutott

Tesztelni, tesztelni, tesztelni – így szól a koronavírus-járvány megfékezéséről folytatott vita egyik sokat hangoztatott véleménye. Számos ázsiai ország, Dél-Korea, Tajvan és Kína is különböző módszerekkel szűrte a lakosságot, hogy elkülönítse a fertőző embereket, ez pedig hozzájárulhatott a járvány megfékezéséhez és kordában tartásához. Miközben azonban Kelet-Ázsia megtanulta a 2003-ban kitört SARS-járvány fájdalmas leckéit, és felkészülten reagált a koronavírus megjelenésére, a nyugati világ sokáig tétlenül nézte, ahogy az egész világon szétterjed a kór.

Buzna Viktor
2020. 03. 31. 6:44
Staff members move medical supplies to be sent to Italy for the prevention of the novel coronavirus, following the coronavirus outbreak, at a logistics center of the international airport in Hangzhou, Zhejiang
Olaszországi exportra váró szállítmányok Hangcsou város nemzetközi repülőterén Fotó: Reutes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így fordulhatott elő, hogy Kína annak ellenére jutott lépéselőnyhöz Európához és az Egyesült Államokhoz képest, hogy a betegség epicentrumaként korábbi modell vagy figyelmeztetés nélkül, elsőként kellett megbirkóznia a koronavírus terjedésével.

Ennek köszönhetően az ázsiai ország nemcsak a világ kevés biztonságos helyei közé tatozik, de az üzleti lehetőséget is megtalálta a kialakult helyzetben. Peking segélyszállítmányokkal támogat több, járvánnyal sújtott baráti országot is, és a védekezéshez szükséges egészségügyi eszközök, mindenekelőtt a Covid–19 vírust azonosító tesztek legnagyobb exportőrévé vált.

Olaszországi exportra váró szállítmányok Hangcsou város nemzetközi repülőterén
Fotó: Reutes

A hongkongi székhelyű South China Morning Post (SCMP) cikke szerint jelenleg több mint száz kínai vállalat gyártja a mintavétel alapján történő laboratóriumi vizsgálathoz szükséges eszközt. – Február elején még az eszközök felét belföldön adtuk el, a hazai fogalmunk azóta szinte a nullára esett vissza. Most már leginkább csak utazókon végeznek vizsgálatokat Kínában – mondta a legnagyobb helyi gyógyászati vállalat, a BGI Group egyik tisztségviselője.

A cikkben hozzáteszik, hogy a betegség epicentrumában, a közép-kínai Vuhanban gyáruk naponta kétszázezer tesztet gyártott. Most a BGI Group összesen hatszázezer tesztet állít elő naponta, s ez az egyetlen kínai vállalat, amely importengedélyt kapott az Egyesült Államokban is. Ezzel szemben – állítja a SCMP-nek nyilatkozó pekingi illetékes – az Európai Unió eddig már 102 kínai biotechnikai vállalatot engedett be a piacaira, közöttük több olyan is van, amelynek még Kínában sincs meg minden engedélye.

Az ázsiai országban összesen 13 olyan biotechnoló­giai vállalat van, amely a koronavírus laboratóriumi vizsgálatához szükséges, úgynevezett PRC technológiát alkalmaz és a pekingi hatóságoktól valamennyi szükséges engedély birtokában van. További nyolc vállalat a hagyományos, antitestek azonosítására támaszkodó tesztet készít.

Ezekből az adatokból is látszik, hogy az Európai Unió szinte teljesen Kínától függ a koronavírus elleni küzdelemben, ami egyre több kritikát vált ki az angolszász elemzők körében. A negatív véleményeket támasztotta alá az a napokban sokat idézett hír, miszerint Hollandia több százezer, Kínából importált védőmaszkot küldött vissza, mivel azok nem érték el a várt minőséget.

A múlt héten pedig az El País vezető spanyol napilap írt arról, hogy egy schengeni biotechnológiai vállalat tesztkészlete csak harmincszázalékos biztonsággal szűrte ki a koronavírust, miközben nyolcvanszázalékos megbízhatóságot ígértek.

Azonban a holland és a spanyol üggyel kapcsolatban is több szakértő jelezte, a világon kialakult készlethiány miatt nincs más megoldás. A gyors tömeggyártásra egyedül Kínában van kapacitás, amit a valószínűleg jó ideig verhetetlen számok is alátámasztanak. Peking január­ban reagált országosan a járványra, és alakította hozzá gazdaságát. Mára 1200 vállalat állt rá a védőmaszkok tömeg­gyártására, de gyorsan készülnek a lélegeztetőgépek is.

A brit ITV tv-csatornának a lélegeztetőgépeket gyártó Beijing Aonmed egészségügyi vállalat tisztviselője elmondta: egyre több ország küld magángépeket az újabb szállítmányok minél gyorsabb hazajuttatásához. – A gyártáshoz szükséges alkatrészek egy része azonban külföldi országokból jön, amelyek a járvány miatt nem tudják ellátni a megnövekedett igényt – mondta a vállalat illetékese.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.