időjárás 4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Válóperek tömege követi a járványt

Buzna Viktor
2020.03.23. 19:24

Számolni kell a karantén negatív pszichológiai következményeivel, várhatóan az Egyesült Államokban hamarosan tömegével indulnak a válóperek – figyelmeztet a Newsweek magazin napokban megjelent cikkében David Cates pszichológus. A mentálhigiéniás szakember szerint a tartós bezártság miatt haragot, zavarodottságot érezhetünk, de az sem kizárt, hogy egy ilyen válsághelyzetben emberek tömegeinél jelentkeznek a poszttraumás stressz szindróma tünetei. – A karantén okozta stresszt fokozza a bezártságban töltött idő, a betegségtől való félelem, az unalom, az elérhetetlenné vált, nem kielégítő táplálkozás, az elégtelen tájékoztatás és a keresetkiesésből adódó egzisztenciális szorongás – idézi az amerikai hetilap a pszichológust. David Cates hozzáteszi, hogy a járványt kísérő úgynevezett pánikvásárlások, az egyre gyakoribb fizetett szabadságolások a közeli jövőben ahhoz vezetnek majd, hogy amerikai házaspárok nem tudják fenntartani párkapcsolatukat és válópereket indítanak majd.

A cikk a Kínában tapasztalt jelenségre utal vissza, az ázsiai országban ugyanis valóban válások sorozata követte a koronavírus járványt. Peking január 23-án döntött úgy, hogy több városban, mindenekelőtt a betegség epicentrumaként elhíresült Vuhanban szigorú beutazási korlátozásokat vezet be. A kínai politikával, társadalommal foglalkozó Supchina portál szerint különösen sok válópert regisztráltak a közép-kínai Hszian, illetve a szecsuáni Tacsou városban. Hszianban március elsején nyitottak újra a közintézmények, így a polgári bíróságok is, és napokon belül érkezni kezdtek a válóperi iratok. Egy városi hivatalnok nyilatkozott a Global Times angol nyelvű hírportálnak, elmondása szerint március 5-én tizennégy keresetet regisztráltak az egyik kerület hivatalában, ami történelmi rekordnak számít. – A járvány miatt egy hónapig össze voltak zárva a házaspárok, ami felszínre hozta az addig takargatott konfliktusokat – mondta a Global Times-nak nyilatkozó Vang, hozzátéve, hogy alig győzik feldolgozni a kereseteket. Hszian más kerületi hivatalában is tapasztalták a jelenséget. A cikkben Han néven bemutatott hivatalnok elmondta, március 18-ig minden válóperekre fenntartott időpontot lefoglaltak.

A kínai közösségi oldalakon nagy visszhangja volt a hírnek, sok felhasználó jelezte, az önkéntes karanténban eltöltött hetek próbára tették kapcsolatukat. – Amikor egy házaspár éjjel-nappal együtt van, nehéz a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Egyáltalán nem lepett meg a hír – írta egy Vejpo (Weibo) felhasználó. A Supchina cikke szerint a kínai kommentelők is arra figyelmeztetnek, hogy a bezártság mellett a megszokott, napi rutin felborulása, a vírus terjedése, illetve az egzisztenciális bizonytalanság okozták a legnagyobb stresszt. Az ezekből eredő, állandó depressziónak és szorongásnak pedig mindenekelőtt párkapcsolatuk látta kárát.

Dél-Koreában sincs még vége

Mindössze 64 új koronavírus fertőzést regisztráltak Dél-Koreában tegnap, ami az ázsiai országban az elmúlt négy hét legalacsonyabb esetszámának számít. Ezzel összesen eddig 8961 regisztrált megbetegedés történt, a járvány Dél-Koreában mintegy 111 emberéletet követelt. A szöuli járványügyi hatóságok azonban figyelmeztették a lakosságot, hogy bár a statisztikák kedvezőek, nem szabad, hogy elbízzák magukat. Mint fogalmaztak, „hosszú háborút kell még megvívni a betegség ellen”. A napi új fertőzöttek száma napok óta lassulásról tanúskodik, a hatóságok azonban fokozottan ügyelnek az új gócokra, ennek számít egy szöuli call center, illetve egy Tegu városban, valamint egy Észak-Kjonszangban található idősotthon. A dél-koreai statisztikák szerint a csoportos fertőzések teszik ki az összes megerősített fertőzés 80,7 százalékát. Az ország sajátos védekezési eljárását felkapta a nemzetközi sajtó, mivel tömegeket vetettek alá a mintavételen alapuló szűrésnek. Eddig összesen 327 509 gyanús esetet teszteltek, ebből 303 ezernek az eredménye lett negatív. (B. V.)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.