Visszaélés esetén a bíróság dönt

Válság idején minden vezetőt bírálatok érnek. A lényeg az, hogy sikerüljön megtalálni a megfelelő egyensúlyt, és a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedéseket annak időtartamára és megoldására fordítsák, ne pedig ürügyként használják a hatalomkoncentrációra – mondta a Magyar Nemzetnek Alan Dershowitz, aki Donald Trumpot védte az elnök szenátusi impeachmentperében. Az egyik legismertebb amerikai jogászprofesszor – akit önkéntes karanténban, otthonában értünk el – mindamellett úgy véli, az EU-ban megfelelő normakontrollt jelent, hogy az egyes alkotmánybíróságok és az Európai Bíróság megítélheti, hogy valamely végrehajtó hatalom túllépte-e a hatáskörét. Dershowitz ezért óva int a politikai acsarkodástól.

2020. 03. 26. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban is egyre terjed a koronavírus, a különleges helyzet pedig egyre több országban különleges intézkedéseket követel meg. Donald Trump amerikai elnök két hete hirdetett országos szükségállapotot. – Amerikában az alkotmány rendelkezik arról, hogy az elnök milyen speciális jogkörökkel élhet egy veszélyhelyzetben. A lényeg, hogy legyenek olyan kikötések, amelyek biztosítják, hogy akárhogyan is korlátozzák a szabadság-, illetve az alkotmányos jogokat, ez a veszélyhelyzet idejére szóljon, ne pedig általános felhatalmazást adjon a jogszabályban – mondta lapunknak telefonon Alan Dershowitz, aki Donald Trumpot képviselte ügyvédként az elnök ellen az amerikai szenátusban lefolytatott közjogi felelősségre vonási (impeachment-) perben. A 81 éves harvardi jogászprofesszor – akit massachusettsi otthonában értünk el – arra is felhívta a figyelmet: nem szabad, hogy a vírust ürügyként használják fel a hatalomfelosztás megváltoztatására. – Az európai gyakorlattal ellentétben az amerikai elnök a törvényhozástól független hatalommal is rendelkezik, amellyel kongresszusi felhatalmazás nélkül is élhet. Efelett egy fórum gyakorolhat csak ellenőrzést, mégpedig a bíróságok. Ezek döntik el, hogy vajon az elnök túllépte-e a hatáskörét. Ha persze az elnök törvényhozási felhatalmazás birtokában lép fel, az csak megszilárdítja cselekvésének alkotmányos alapját – mondta Dershowitz, aki egyébként a washingtoni szenátusban amellett érvelt a Trumpot az impeachment során megvádoló demokrata politikusokkal szemben, hogy az elnök nem élt vissza a hatalmával. – Európában ellenőrzést gyakorolnak az egyes országok alkotmánybíróságai, illetve az Európai Bíróság. Európa ezzel olyan igaz­ságszolgáltatási kontrollt működtet, ami véleményem szerint segít annak biztosításában, hogy a végrehajtó hatalom ne terjeszkedjen túl azon, mint amennyit a veszélyhelyzet megkövetel – fogalmazott kérdésünkre az egyik legismertebb amerikai jogász, aki ugyanakkor helyesnek tartja, ha időbeli korlátot határoznak meg a különleges jogkörökre.

Alan Dershowitz: Nincs most helye a politikai adok-kapoknak
Fotó: Reuters

Ha a különleges helyzetre vonatkozó jogszabályt felhatalmazási törvénynek nevezik, az – legalábbis Európában – óhatatlanul az 1933-as, Adolf Hitler náci Németországában gyakorolt törvényt idézi fel. – Európában különösen emlékeznek arra, hogy mi történt a fasizmus és a kommunizmus idején. Az aggodalmak azzal kapcsolatosak, nem adnak-e túl nagy hatáskört a végrehajtó hatalomnak. Ezért is fontos, hogy fékek legyenek beiktatva. Hitler is ürügyként használta fel a Reichstag felgyújtását – fogalmaz Dershowitz, aki szerint az EU-n és a NATO-n belül is mérték kérdése a demokrácia; vannak, ahol erősebbek a fékek és ellensúlyok, máshol gyengébbek. – Ugyanakkor depolitizálni kellene ezt az egész folyamatot. Minden oldalnak tartózkodnia kellene attól, hogy politikai találatokat vigyen be a másiknak – tette hozzá, példaként említve: Izraelben Benjamin Netanjahu kormányfőt azzal támadják, hogy túl sokat tesz, Amerikában pedig Trumpot azzal, hogy túl keveset. – Válság idején minden vezetőt bírálatok érnek. A lényeg, hogy sikerüljön megtalálni a megfelelő egyensúlyt a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedésekben – mondta Alan Dershowitz.

New York aggódhat

Mind riasztóbb a járványügyi helyzet az Egyesült Államokban, ahol tegnapra már hatvanezer körül járt a koronavírus-fertőzések száma, legalább nyolcszázan pedig belehaltak már a kórba. Különösen New Yorkban tartanak a Covid–19 továbbterjedésétől: exponenciálisan nő a fertőzések száma, az egész országban ott jegyzik az összes új megbetegedések hatvan százalékát. Andrew Cuomo, a világvárost is magában foglaló húszmilliós szövetségi állam kormányzója szerint az elkövetkező hetekben száznegyvenezer beteg szorulhat kórházi ellátásra. Donald Trump elnök abban bízik, hogy húsvétra „újra kinyithat” az ország, azaz fel lehet számolni a korlátozó intézkedéseket, de az egészségügyi illetékesek erre kevés esélyt látnak. Mindenesetre a kezdeti huzavona után tegnapra megállapodás született a Fehér Ház és a törvényhozók között arról a gigantikus, csaknem kétezermilliárd dolláros csomagtervről, amely a gazdasági nehézségek orvoslását célozza a Covid–19 terjedése nyomán előállt váratlan helyzetben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.