Az antirasszista lobbi a járvány idején sincs karanténban

Egy francia orvos felvetette, hogy oda kellene vinni a segítséget, ahol a legnagyobb szükség van rá: Afrikába. A liberális, antirasszista lobbi azonnal rászállt, perrel fenyegették és bocsánatkérésre kényszerítették a férfit.

2020. 04. 07. 15:05
A woman carries her baby as a paramedic official administers an injection at an internal displaced person's camp, after they were rescued with other abductees from Boko Haram, near Mubi
Valahol Nigériában. A szubszaharai térségben harminc év múlva megduplázódik a lakosságszám Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban bejárta a hír a világsajtót, hogy a BCG-védőoltás, amelyet alapvetően a tüdőt megtámadó tuberkulózis ellen vezettek be a világ számos országában, hatékony védelmet nyújthat az új típusú koronavírus-fertőzés tünetei ellen is. A BCG-oltás annyira ígéretesnek tűnik, hogy a világ több pontján is megkezdődtek a kutatások. Erről és más, lehetséges oltóanyagokról beszélgetett két francia szakember a múlt hét közepén az LCI tévécsatorna egyik műsorában, amikor egy párbeszédből országos botrányt kreáltak a jogvédők.

– Nem kellene ezeket a kutatásokat Afrikában lefolytatni, ahol nincsenek maszkok, nincsen ellátás, nincsenek intenzív osztályok? – vetette fel Jean-Paul Mira, a párizsi Cochin Kórház intenzív osztályának főorvosa, hozzátéve, hogy az AIDS-szel kapcsolatos kutatásokat, a betegség ellen hatásos gyógyszereket is prostituáltakon próbálták ki, mert ők voltak a leginkább kitettek a vírus okozta kórnak.

Mira beszélgetőpartnere, Camille Locht, a franciaországi Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) kutatási igazgatója helyeselve úgy válaszolt kollégájának: „igazad van, egybevág a gondolatunk egy afrikai kutatás lehetőségéről, még a megközelítés is hasonló, de ez nem akadályozhat meg bennünket, hogy egy európai és egy ausztráliai kutatásban is gondolkodjunk”.

Habár a prostituáltakról szóló eszmefuttatás félreérthető, nem is ez verte ki a biztosítékot a közvélemény érzékenyebb részénél, hanem az Afrikával kapcsolatos rész. A Chelsea korábbi legendás elefántcsontparti futballistája, Didier Drogba is megszólalt, szerinte „Afrika nem egy tesztlabor” – idézte az élsportoló szavait a Deutsche Welle. Ennél is meglepőbb, hogy most, a járvány tombolásának csúcspontján egy marokkói ügyvédcsoport pert indítana az intenzív osztály főorvosa ellen „faji rágalmazás” címszóval. Az SOS Racisme liberális jogvédő csoport is hallatta hangját, szerintük „az afrikaiak nem tengerimalacok”. Ezek szerint még ilyenkor, a járvány idején sem pihennek az emberi jogi fundamentalista és az antirasszista szervezetek.

Széles körben ismert tény, hogy számos afrikai államban rendkívül rossz az egészségügyi infrastruktúra és a legszegényebb területeken az éhezésnek kitett lakosság különösen veszélyeztetett a koronavírus által, így aligha lehet rasszizmusnak tekinteni a francia orvos szavait. Jean-Paul Mira pénteken a nyomásnak engedve elnézést kért. – A bocsánatát szeretném kérni mindazoknak, akiket megbántottam, sokkoltam és megsértettem óvatlan szavaimmal – üzente az orvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.