Láthatás csak vírusteszttel

A fertőzésmentességet igazoló, négy napnál nem régebbi orvosi igazolás, bírósági végzés lefordított változata, láthatási helyszínváltoztatási kérelem – korábban ismeretlen akadályokba ütköznek a határon olyan magyar vagy kettős kötődésű családok, amelyek életét válás nehezíti. Egy szakápolónak pedig miniszteri engedélyre lenne szüksége ahhoz, hogy kiutazzon németországi tárgyalására, de egyébként sem tud, mert nincsen járat. Lapunk egy magyar ügyfélkörre szakosodott bécsi, illetve stuttgarti ügyvédet kérdezett honfitársainknak a koronavírus-helyzet nyomán előállt kálváriájáról.

2020. 04. 21. 8:48
null
Ellenőrzés a határon. Korábban ismeretlen helyzetekre kell felkészülnünk az átkeléskor Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sok munkaadó nincsen tisztában a táppénzzel – vagy nem akar! A munkáltatónak hat hétig a teljes nettó bért kell fizetnie!” – írja az egyik hozzászóló a németországi magyarok százezres nagyságrendű táborának közösségi oldalán. „Engem például karanténba raktak! Fizetés nélkül…” – teszi hozzá egy másik a járványhelyzet nyomán.

– Önmagában a karantén miatt a munkáltató nem mondhat fel. Egészségügyi problémának számít és a táppénzt fizetni kell – mondja lapunknak Bognár Péter, a 400-500 fős magyar ügyfélkörrel rendelkező stuttgarti ügyvéd. Ba­den-Württemberg tartomány fővárosában és környékén számos honfitársunk az autóiparhoz kapcsolódóan helyezkedett el, márpedig a Mercedes gyártósorai csak most indulnak újra, az elmúlt három hétben álltak. – Az állam ilyenkor átvállalja, hogy csökkentett munkabért fizet a munkavállalónak a cég helyett. Emiatt most a felmondások nem gyakoriak, de a járványhelyzet nyomán megszaporodtak a más típusú kifizetések megtagadásából fakadó követelések: jelenleg mindenki, aki csak tudja, visszatartja a számlákat – meséli Bognár Péter. Hozzáteszi: sokan most az ügyvédi költséget is meg akarják takarítani, ezért az elmúlt egy hónapban megcsappant az új megkereséseinek a száma.

Ellenőrzés a határon. Korábban ismeretlen helyzetekre kell felkészülnünk az átkeléskor
Fotó: Havran Zoltán

A stuttgarti magyar ügyvédet olyan időpontban értük el tegnap telefonon, amikor tárgyaláson kellett volna lennie – csak éppen elnapolták. A bíróságok működnek ugyan, a posta is hozza-viszi az iratokat, de május 3-ig csak a gyorsított eljárás szerinti, illetve a cselekmények elévülésével járó büntetőügyeket tárgyalnak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendelkezések miatt. – De május elejére is le kellett mondanom két tárgyalást, mert az ügyfe­leim a jelen helyzetben nem tudnak kijönni Magyarországról. Ha visszatérnének, karanténba kellene vonulniuk. Az egyikük szakápoló, miniszteri engedélyre is szüksége lenne ahhoz, hogy elhagyja az országot – mondja az ügyvéd. Bognár Péter elmondta azt is, az utóbbi időben azt tapasztalja, gyakoribbá váltak a családjogi, így a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos megkeresések. Arra számít, nyárra annyira felhalmozódnak az ügyek, hogy gőzerővel dolgozhatnak a német bíróságok.

– Nagy a bizonytalanság és rengeteg családjogi kérdés került az előtérbe – meséli Bécsből, ugyancsak telefonon Ujvárosi Veronika ügyvéd (kis képünkön), aki hatéves kora óta él Ausztriában, és kifejezetten magyar ügyfélkörre szakosodott. Jelenleg mintegy nyolcvan aktív magyar ügye van. Mint elmondta, a határon való mostani nehézkesebb átkelés a gyermekláthatási ügyekben is érvényesül, két család esetében is segítenie kellett ügyvédként.

Ujvárosi Veronika ügyvéd

– Ha egy apa ki akar jönni Magyarországról, hogy lássa a tőle külön élő gyerekét, most négy napnál nem régebbi orvosi igazolást kell felmutatnia a határátkelőn, hogy nem Covid–19-fertőzött. Be kell mutatnia a bírósági végzést is, amely szerint láthatási joga van Ausztriában. A teszteket pedig főleg Budapesten lehet elvégeztetni, ahol a tapasztalatunk szerint nem nagyon értik, hogy a szülőnek miért van rá szüksége – említ egy példát az ausztriai magyar ügyvédnő. Ráadásul az ilyen szülő-gyerek találkozók egy része nem szabad láthatás, hanem például – az apa korábbi magatartására hivatkozva – a gyámhatóság által meghatározott helyre és rövid időtartamra szólnak.

– Az ilyesmit most különösen nehéz megszervezni, ráadásul külföldről máshonnan is sorozatban futnak be a hasonló kérelmek. De abban tudunk segíteni, hogy engedélyezzék: kivételesen a másik szülő lakásán legyen a láthatás – mondja Ujvárosi Veronika, aki ügyvédi irodájával létrehozott egy Aranyablak nevű hiánypótló gyűjtőoldalt. Ez azt a célt szolgálja, hogy az ausztriai magyarok egyazon felületen tekinthessék át a járvány idején is működő magyar vagy magyar kötődésű szolgáltatásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.